FOTO: InfoBijeljina

Sportisti su postali moderni gladijatori! Veliki broj mečeva i ogromno opterećenje traži da takmičari u svakom momentu budu maksimalno spremni kako bi izbjegli povrede, a to se posebno odnosi na košarkaše, koji u toku sezone mogu da odigraju i preko 60, a neki i preko 80 mečeva.

Ove sezone će četiri košarkaška tima iz Bosne i Hercegovine paralelno da odigraju dva takmičenja. Pored regionalne ABA lige, igraće se i domaći šampionat, pa je pred trenerima da raspodijele minutažu i smanje mogućnost povreda a da pri tome ne trpi rezultat.

Goran Šehovac, trener sarajevskog Sparsa ističe da je opasnost po košarkaše velika i da je sve veći broj mečeva u evropskoj košarci donio manju mogućnost kvalitetnog individualnog rada sa igračima.

- Sistem takmičenja donosi novi izazov za trenere koji moraju da adekvatno opterete košarkaše kako bi smanjili opasnost od povreda. Ritam je veoma naporan i igrači u svaki meč moraju da ulaze maksimalno zagrijani, da se paze kako bi izbegli povrede , mada je to veoma teško. Što se tiče utakmica i našeg trenerskog posla ritam utakmica stvara problene. Većinom se sve svodi na oporavak i video analizu jer nema vremena za prave treninge. Posebno kod nas. Ne umara košarkaše samo odigravanje mečeva već i često veoma duga putovanja, ističe Šehovac.

Sa njim se slaže i bivši selektor mlade reprezentacije BIH koji je osvojio evropsko zlato u kadetskoj konkurenciji Josip Pandža. On trenutno vodi tuzlansku Slobodu.

- Najvažnije je da na pravi način opteretimo košarkaše. Nemamo preširoke rostere i mi smo nastojali da dovedemo što mlađe igrače koji mogu da izdrže veoma jake napore i opterećenja jer smo bili svjesni kakav ritam odigravanja utakmica nas očekuje. Teška su zaista i putovanja koja itekako utiču na umor koji se nagomilava. To je izazov savremenog sporta, kako što bolje uraditi oporavak ekipe. Naravno da je za nas trenere veoma težak posao da ispravimo uočene nedostatke. Ako odigramo meč u nedjelju i naredni imamo u sredu u suštini možemo da održimo samo jedan jak trening na kojem bi radili na  popravljenju grešaka. Praktično u toku sedmice najčešće imamo samo dva kvalitetna rada što je premalo kako bi popravili neke stvari, ali ne smijemo više jer bi ona preopteretili igrače. Nekad su treneri imali po pet dana kvalitetnog rada sad se sve više svodi na analizu, oporavak dok igrači moraju dodatno da paze na kondiciju, ističe Pandža.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )