FOTO: desavanjaubijeljini.com

Ispred filijale Fonda zdravstvenog osiguranja u Bijeljini danas su ogromne gužve, a veliki broj nezadovoljnih građana čeka u redu kako bi regulisali pitanje zdravstvenog osiguranja.

U ogromnom redu čeka veliki broj starih, penzioneri, trudnice, majke sa djecom i bolesni. Većina njih  saglasni su u ocjeni da su ustanove ovoga puta potpuno zakazale u obavljanju svojih zadataka.
Milka Stajić iz Velike Obarske dolazi već 15 dana kako bi završila posao u Fondu zdravstvenog osiguranja, ali, kako kaže, svaki put su bile ogromne gužve i morala je da odustane od svog cilja.

„Već 15 dana dolazim ovdje i svaki put sam se vraćala a da nisam završila ono zbog čega sam došla. Jutros sam ovdje došla u 8.00 časova, pa sam otišla do ljekara, a kada sam se vratila opet je bila ista gužva. Uopšte nisam zadovoljna“, rekla je Milka za portal „Dešavanja u Bijeljini“. 

Milka smatra da su institucije ovog puta potpuno zakazale.

„Organizacija ne postoji.  Znali su da će biti veliki broj građana. Morali su da se bolje organizuju. Moglo je ovo pitanje da se rješava  i po selima i da se rastereti posao ovdje“,  smatra Milka.

Sličnog stava bio je još jedan naš sugrađanin, demobilisani borac prve kategorije.  

„Na prvoj borbenoj liniji proveo sam 44 mjeseca,  a oni me sada tretiraju kao stoku, i ne samo mene, nego i druge borce i građane. Do sada sam u dva navrata bio ovdje, ali sam odustajao. Ovo mi je treći put. Svaki put bila je ogromna gužva. Ne znam da li će oni danas uopšte primiti sav ovaj narod koji je ovdje. Red stoji, a pomjeranja gotovo da nema. Dva metra smo se pomjerili za tri sata“, kaže ovaj nezadovoljni građanin, koji smatra da se u ovom slučaju u potpunosti ispoljila sva nespremnost i nesposobnost institucija.

„Naše institucije su se pokazale kao potpuno nespremne i nesposobne u ovom slučaju. Potpuno su  zakazale. Narod je maltretiran u želji da ostvari svoje osnovno ljudsko pravo. Ovo pitanje je zahtjevalo dobru organizaciju, da na više mjesta građani mogu da regulišu ovo pitanje.  U redu čekaju stari, trudnice, bolesni. Svi oni čekaju, ali ima i onih drugih, nekulturnih, koji hoće da idu preko reda“, kaže ovaj nezadovoljni građanin.

Za nezaposlene u Srpskoj, koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, nova godina donijela je i veliku promjenu u ostvarivanju prava na zdravstveno osiguranje. Umjesto preko biroa, gotovo 86.000 ljudi ovo pravo od početka ove godine ostvaruje direktno u Fondu zdravstvenog osiguranja, na osnovu novih propisa u RS.

S obzirom na to da nezaposlenost od 1. januara više nije osnov za prijavu na osiguranje, za svakog od njih pojedinačno se utvrđuje novi osnov po kojem će moći da budu zdravstveno osigurani.

Svako od građana pojedinačno mora da dođe u Fond, da bi se prijavili na osiguranje.

Izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju u RS, koje su na snazi od polovine novembra prošle godine, u članu 10 utvrđeno je ukupno 17 osnova za prijavu na osiguranje. Međutim, uz to su, za one koji ne ispunjavaju nijedan od tih uslova ili pravo na osiguranje ne ostvaruju kao članovi porodice osiguranika, date i neke nove mogućnosti za prijavu.

Po prvi put daje se mogućnost da osnov za prijavu na osiguranje bude starosna dob, specifična bolest, lica bez prihoda i slično, ako ne postoji nijedan drugi osnov za prijavu na osiguranje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )