FOTO: null

Tri orkestra svirala su za domaćina Sabora u Guči, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Orilo se u „Boćića avliji“, a kako nalaže srpski običaj, domaćin je zakitio trubače sa 50, a onda i 100 evra.

Sa visoko podignuta tri prsta, dok su u pozadini trubači svirali "Marš na Drinu", u Guču je stigao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, u pratnji ambasadora trube Bobana Markovića i predsednika Saborskog odbora Slobodana Jolovića.

"Ovde treba da se veselimo. Neka se zvuk trube zauvek čuje, neka ne stane i ne prestane. I da generacije koje se tek rađaju znaju da se ovde decenijama čuje truba kao poruka našeg nacionalnog integriteta i želje za slobodom", rekao je domaćin ovogodišnjeg Sabora trubača Milorad Dodik.

Uz intoniranje saborske himne "Sa Ovčara i Kablara" i podizanje saborske zastave otvoren je 56. Dragačevski sabor trubača.

Na otvaranju bio je i najpoznatiji trubač koga je Guča iznedrila, ambasador ovog instrumenta Boban Marković.

A onda se krenulo pod šatre...

Na meniju su bili kačamak i poznati dragačevski kajmak i sir. Naravno, nakon toga usledili su kupus i pečenje kao prepoznatljiv jelovnik Sabora trubača. 

Dodik je obišao sve značajne destinacije u Guči, a na izlazu iz crkve sačekao ga je jedan Kraljevčanin i darivao mu pozlaćen krst, ručni rad.

"Za pravog srpskog domaćina", rekao mu je taj samouki umetnik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )