FOTO: null

U Bijeljini je realizovan pilot projekat Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu /GIZ/ o ,,Energetskoj efikasnosti u udruženjima opština,, vrijedan 70.000 KM.

Sredstva su obezbijedili grad Bijeljina - 40.000 KM i GIZ 30.000 KM. 

Prema riječima Miroslava Gavrića, konsultanta njemačkog fonda GIZ, u Bijeljini je realizovan projekat o energetskoj efikasnosti, odnosno uvođenje toplotnih pumpi, čime je omogućena zamjena, odnosno i grijanje i hlađenje za zgradu urbanizma. 

"Ostvarena je velika ušteda električne energije, čak do 70 odsto, a grijanje je ujednačeno u svim kancelarijama", rekao je Gavrić nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i predstavnicima Saveza opština i gradova Republike Srpske. 

Ovu praksu, kaže Gavrić, treba nastaviti da bi se štedjela energija, u skladu sa ekologijom. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da Bijeljina ima mnogo načina da koristi alternativne izvore energije, te da energetsku efikasnost poveća. 

"Naša je strategija da koristimo i gas i geotermalnu energiju, ali i toplotne pumpe, odnosno sve s ciljem energetske efikasnosti i životne sredine", rekao je Mićić. 

On je naveo da je ovo prvi u nizu projekta koji će biti realizovan u budućem periodu, te da je Bijeljina spremna da uradi sve kako bi nastavila saradnju sa GIZ-om.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )