FOTO: null

Na semberskim poljima ove godine mnogo je više kupusa nego prethodne pa poljoprivrednici, već na početku sezone, imaju problema s plasmanom i cenom.

Prošle godine rani kupus su prodavali po 30 pfeniga po kilogramu, a zbog velike ponude sada je cena značajno niža. Karton kupusa od 20 do 28 kg na kvantaškoj pijaci u Bijeljini prodaje se po 2,20 KM, što je čist gubitak za proizvođače.

Takve probleme nemaju povrtari koji su potpisali ugovor sa prerađivačima. Oni imaju siguran plasman i dogovorenu cenu od 18 do 20 pfeniga po kilogramu.

Jović je industriji već isporučio oko 25 tona po ceni od 20 pfeniga po kilogramu što je izuzetno povoljno za proizvođača. Ne gubi vreme na pijaci, a isplata je odmah.

I Nenad Nikolić iz Crnjelova će nakon isporuke ranog i srednje ranog kupusa, na oranicama gde je sada pšenica, zasaditi još hektar i po kasnog kupusa za kiseljenje. U ovoj proizvodnji računica je jasna.

- Prinos je 5-7 tona i nekih 20-25 pfeniga po kilogramu pa bi se troškovi goriva, đubriva, hemijskih sredstava i rada isplatili - kaže Nikolić.

Ove godine semberski prerađivači su povećali otkup. Ugovoreno je više od 3.000 tona. PI “Sava” je završila otkup ranog kupusa; preuzeli su od povrtara oko 300 tona, a kupus vakumiraju i izvoze na tržište EU.

Direktor fabrike Vojo Kosanović kaže da je sva proizvodnja ugovorena sa stalnim kooperantima.

– Ranije smo dogovorili i cenu od 18 pfeniga po kilogramu, kojom smo zadovoljni i mi i proizvođači. Planiramo da otkupimo u septembru još oko 1.200 tona kupusa - ističe Kosanović.

Spas u izvozu

Ako se realizuje izvoz, kao prethodnih godina, rasteretila bi se bijeljinska kvantaška pijaca, a postigla bi se bolja cena, pa bi proizvođači kupusa mogli da računaju na pristojnu zaradu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )