FOTO: null

Na svakih stotinu vozača u RS, tek pet ih nikad svoje vozilo ne priprema za tehnički pregled.

To je pokazalo anketno istraživanje koje je tokom prošlog i pretprošlog mjeseca sprovelo Ministarstvo saobraćaja i veza RS, u saradnji s Asocijacijom stanica za tehnički pregled RS. 

Pojednostavljeno, to znači da brojni vlasnici svoje ljubimce na četiri točka prvo "zatežu", odnosno otklanjaju kvarove da bi automobil bio potpuno ispravan, pa tek onda ga voze na pregled. 

Na pitanje "Da li pripremate vozilo za tehnički pregled?", pet odsto ih je odgovorilo "nikad", sedam odsto odgovorilo je "rijetko", a 21 odsto izjasnilo se sa "ponekad". 

Čak 28 odsto vlasnika svoje automobile za pregled priprema često, a 39 odsto njih - uvijek. 

Ovo istraživanje pokazalo je i da tek nešto više od polovine vozača smatra da je njihovo vozilo uvijek ispravno za bezbjednu vožnju. 

Naime, na pitanje "Smatrate li svoje vozilo ispravnim za bezbjednu vožnju?", njih 58 odsto je odgovorilo "uvijek", a 36 odsto je zaokružilo odgovor "često", dok se šest odsto odlučilo za opciju "ponekad". 

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, kaže da je dugogodišnja kriza ostavila posljedice, te da vozači nedovoljno održavaju svoja vozila. 

"Najproblematičnije je to što se i pored uočene tehničke neispravnosti na vozilima, da li kada je riječ o kočnicama, pneumaticima ili upravljačkom mehanizmu, vozači, naravno u nedostatku novca, ne odlučuju na popravku", kaže Jaćimović. 

Sličnog je mišljanja i Mićo Miljević, inženjer saobraćaja, koji kaže da brojni vozači voze automobile iako znaju da su neispravni. 

"Voze automobil dok ne dođe dan kada treba da obave tehnički pregled i onda odvezu majstoru, te tad poprave to što treba da se popravi", naglasio je Miljević. 

Osim što je dobar dio vozača u RS priznao da svoje četvorotočkaše ne drži u besprekornom stanju, ima i onih koji su se požalili da je tehnički pregled za njih skup. 

Za tek 26 odsto građana RS moglo bi se reći da su potpuno zadovoljni iznosom koji plaćaju za tehnički pregled svog ljubimca na četiri točka. 

Cijenom tehničkog pregleda nikad nije zadovoljno 20 odsto anketiranih, a dodatnih 16 odsto tek rijetko je zadovoljno, pokazalo je ovo istraživanje.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )