FOTO: null

BIJELJINA - Od 1.647 migranata koji su za 11 mjeseci pronađeni na području Policijske uprave Bijeljina njih 1.130 je iz Pakistana, statistički su podaci nadležne Policijske uprave.

Uprkos migrantskom talasu koji se u svijetu naziva sirijskim, među pronađenim migrantima na ovom području svega je 11 njih iz Sirije, a prema zemlji porijekla, nakon Pakistana, po brojnosti slijede migranti iz Irana - 214, 102 iz Avganistana i 29 iz Iraka. 

Član Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata u Republici Srpskoj, bijeljinski advokat Miloš Stevanović rekao je Srni da je Srpska na pravi način odgovorila svjetskom izazovu migrantske krize. 

"Republika Srpska je jedna od rijetkih među zemljama u okruženju koja je ozbiljno i brzo preduzela niz aktivnosti kako bi upravljala krizom koja je izazvana ilegalnim migracijama", ocjenjuje Stevanović. 

On kaže da je bezbjednosna situacija u Srpskoj vrlo stabilna i da je Republika Srpska, svojim kapacitetima koji su neuporedivo manji nego u zemljama okruženja, problemu ilegalnih migracija pristupila vrijedno, kvalitetno i humano, što ističe kao veoma važno. 

"Prema migrantima u Republici Srpskoj niko se nije ophodio na način koji je neprihvatljiv standardnim normama ponašanja, što je, nažalost, bio slučaj u nekim zemljama u okruženju", naveo je Stevanović. 

Vlasti na nivou BiH bile su trome i spore kada je riječ o rješavanju problema ilegalnih migracija, smatra Stevanović, konstatujući sa žaljenjem da je situacija u Federaciji BiH, pogotovo u Bihaću, u nekim momentima izmicala kontroli. 

"Nadam se da će sada nova konstalacija snaga u Sarajevu imati više razumijevanja za ove probleme", rekao je Stevanović i upozorio na očekivani novi talas ilegalnih migracija na proljeće. 

Prema njegovim riječima, globalni trendovi migracija prisutni su ne samo na Balkanu i Evropi, nego i u Americi, a novi zakon u NJemačkoj koji liberalizuje zapošljavanje radne snage od 2020. godine pokrenuće dodatne legalne migracije sa Balkana. 

"Prisustvujemo novom globalnom dešavanju koje ćemo morati da, ako ne spriječimo, makar djelujemo na pravi način i ne dozvolimo da nam se mijenja demografska slika stanovništva, te da sačuvamo naš sistem u granicama koje smo definisali", zaključio je Stevanović. 

Prema policijskim podacima, u poređenju sa 2017. godinom, kada je za 11 mjeseci na području Bijeljine pronađen 31 migrant, od čega pet sa potrebnom dokumentacijom, u ovoj godini otkriveno je 1.606 ilegalnih migranata bez ikakve dokumentacije i samo 41 sa potrebnom dokumentacijom. 

Među migrantima otkrivenim u bijeljinskoj regiji je 1.586 muškaraca, od kojih 49 maloljetnih i 26 djece do sedam godina, te 61 žena od kojih 10 maloljetnih i osam djevojčica mlađih od sedam godina. 

Zbog krijumčarenja migranata tužilaštvima je na ovom području prijavljeno osam lica, a u ovim slučajevima žrtve su 82 migranta. 

Policija je u mjestu Zabrđe kod Ugljevika 20. septembra uhapsila Miralema Merdžanovića /20/ iz Lukavca, u čijem je automobilu pronađeno 25 migranata, 13 iz Pakistana, 10 iz Avganistana i dva iz Bangladeša, svi bez ličnih dokumenata. 

Policija iz Lopara je u vozilu Dragana Ristića iz Ravnog Polja kod Ugljevika 3. oktobra pronašla osam državljana Avganistana i Irana bez identifikacionih dokumenata. 

Evidentirana su i dva djela gdje su migranti pronađeni u zaštićenom dobru, odnosno objektima od vitalnog društvenog zanačaja, jedan mlađi migrant zatečen je na području izvorišta pitke vode "Grmič" u krugu bijeljinskog vodovoda 2. februara, a 9. oktobra u krugu Rudnika i termoelektrane Ugljevik pronađena su četiri migranta iz Avganistana. 

Ova lica otkrivena su u prikolici teretnog vozila makedonskih registarskih oznaka, kojim je upravljao makednonski državljanin Oliver Gerasimov.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )