FOTO: null

Obrovac - U Manastiru Krupa kod Obrovca, u Hrvatskoj, večeras je služeno večernje bogosluženje povodom obilježavanja 700 godina postojanja ove srpske svetinje.

Večernjem bogosluženju, koje je uvod u sutrašnje obilježavanje sedam vijekova postojanja Manastira Krupa na praznik Velike Gospojine, prisustvovali su vjernici iz Hrvatske, Republike Srpske, Srbije, ali i evropskih zemalja.

Poslušanik Manastira Milan Repac kaže da sedam vijekova ove svetinje svjedoči o dubokim korijenima srpskog naroda na području Dalmacije, ali i Hrvatske.

On kaže da svake godine brojne posjetioce manastira informiše i upoznaje o riznici i blagu koje ova srpska svetinja ima.

"To je blago iz 17, 18, i 19. vijeka koje su dobrotvori poklanjali Manastiru. Veoma je važno da njegujemo i čuvamo našu tradiciju", rekao je Repac Srni.

Aleksandar Milićević iz Trebinja, koji prisustvuje obilježavanju sedam vijekova manastira Krupa, ocijenio je za Srnu da je važno da se srpski narod okuplja i njeguje svoju tradiciju.

"700 godina manastira Krupa jedan je od najznačajnijih jubileja koji moramo obilježiti dostojanstveno jer srpski narod ne smije zaboraviti svoje korijene", rekao je Milićević.

Programom obilježavanja sutra u 9.00 časova predviđeno je služenje Svete liturgije koju će predvoditi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz sasluženje vladika Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Nakon liturgije biće organizovan kulturno-umjetnički program.

Manastir Krupa sagradio je kralj Milutin početkom 13. vijeka. Posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice i dijeli sudbinu srpskog naroda u Hrvatskoj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )