FOTO: pixabay.com

Jedno od najpopularnijih imena za martovski puni Mjesec je ‘Worm Moon’ ili Mjesec crva. To je poslednji supermjesec u našoj zimskoj sezoni.

To je zapravo pun Mesec koji se pojavljuje u trenutku kad je Mjesec najbliže Zemlji. Kada je Mjesec u tom položaju izgleda da je svjetliji i veći od standardnog punog Mjeseca.

Pun Mjesec se inače pojavljuje svakih 29,5 dana kada je Mjesec potpuno osvjetljen Sunčevim zracima, a ovaj pun Mesec označava početak proljeća.

Indijanci recimo nisu bilježili vrijeme korišćenjem mjeseci sa našeg kalendara već su plemena svakom punom Mjesecu dala nadimak kako bi lakše pratili godišnja doba i mjesece.

Jedno od najpopularnijih imena za martovski puni Mjesec je “Worm Moon” ili Mesec crva. To je posljednji puni Mjesec u “našoj” zimskoj sezoni, u martu, a ime je dobio jer vrijeme postaje sve toplije, pa iz zemlje izlaze gliste i počinju da “rovare” zemlju i tako je pripremaju za prve zemljane radove, najavljujući tako da je napokon stiglo proljeće.

Poznat je kao i Mjesec vrana i Šećerni Mjesec jer je to vrijeme kad počne teći sok iz stabala javora.

Mesec crva biće prvi od tri Supermjeseca u 2020. godini i biće ovogodišnji drugi najbliži puni mjesec na Zemlji.

Stručnjaci kažu da je 2020. godina zaista posebna što se tiče nebeskih fenomena, a navodno će Supermjesec u aprilu biti još “spektakularniji” i veći. U aprilu se pun mjesec naziva još i “Pink Moon”, a ime dolazi od ružičastih cvjetova koji cvjetaju u rano proljeće, prenosi Žena Blic.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )