FOTO: pixabay

Foto-maraton “Doboj u fokusu”, prvi takvog tipa u Republici Srpskoj, tokom vikenda biće održan u ovom gradu uz učešće šest eminentnih fotografa iz Republike Srpske, Federacije BiH (FBiH) i Njemačke.

Koordinator i učesnik foto-maratona Zoran Lazić izjavio je Srni da je manifestacija takmičarskog karaktera i biće otvorena večeras u 18.30 časova u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, kada je predviđeno i predstavljanje učesnika.
 
– Riječ je o vrhunskim fotografima Igoru Trišiću i Aljoši Vajgeltu iz Njemačke, Vladimiru Tadiću iz Banjaluke, čiji je rad ove godine uvršten u top 10 Nacionalne geografije, Dušanu Vukoviću iz Trebinja, te Siniši Skenderiji iz Viteza – izjavio je Lazić, koji je i šesti učesnik foto-maratona.
 
On je naveo da će večeras, uz predstavljanje autora, u digitalnoj formi biti izloženo i po 30 njihovih radova nastalih tokom ranijeg perioda.
 
Kada je riječ o samom toku maratona, za koji je naveo da je pilot-projekat, Lazić je pojasnio da će se ovaj događaj tokom vikenda odvijati u dvije faze.
 
– Prvi dio se odnosi na turističke potencijale planine Ozren i sutra ujutro već će posjetiti nekoliko lokacija poput Gostilja, farme jelena lopatara, kao i baza `Paragost` i taj dio Okolišta – izjavio je Lazić.
 
Lazić je naveo da je, u saradnji sa Kulturno-umjetničkim društvom (KUD) Doboj, predviđeno fotografisanje pet članova ovog društva u autentičnim narodnim nošnjama ovog i drugih krajeva Republike Srpske, što, kako je naveo, predstavlja i drugu fazu.
 
– Nedjelja je planirana za Goransko jezero, tvrđavu `Gradina`, Regionalni muzej, i kao najzanimljiviji dio – fotografisanje arhitekture modernog Doboja, odnosno dijela grada koji se širi – naveo je Lazić.
 
On kaže da će po okončanju maratona po šest radova autora ići na žiriranje kod eminentnih fotografa iz Srbije, i to sekretara Foto-saveza Srbije Miroslava Predojevića, dokumentarnog fotografa Imre Saba i majstora fotografije Maje Stošić.
 
Foto-maraton organizuje dobojsko Udruženje za razvoj, seoskog turizma, njegovanje tradicije i čuvanje nasljeđa “Staro nasljeđe”, uz podršku gradske Turističke organizacije i Gradske uprave Doboj.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )