FOTO: null

U Galeriji Centra za kulturu u Bijeljini večeras će biti otvorena izložba "Zavjet" povodom 10 godina rada Škole ikonopisa "Odigitrija" Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Nastavnik u Školi ikonopisa "Odigitrija" Vaso Popović rekao je Srni da su drugarstvo i ljubav njihov način očuvanja i širenja pravoslavnog nasljeđa. 

"Misija naše škole je očuvanje onoga što jesmo i onoga što smo oduvijek i bili. Istinski nas raduje i činjenica da naša škola nije primarno u vezi samo sa crtanjem i slikanjem, već je postala i ogledalo naše duše, kao što ni ikona nije samo slika, već molitva i nadanje u Gospoda", naglasio je Popović, koji je i protonamjesnik, diplomirani teolog i vojni sveštenik u Bijeljini. 

Škola "Odigitrija", osim izučavanja vizantijskog ikonopisa, omogućila je učenicima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da u okviru "Umjetničke radionice" izučavaju i druge vidove likovnog izražavanja, kao što je organizovana i pripremna nastava za upis na likovne akademije. 

LJetopis Škole bilježi niz kolektivnih izložbi, borbi za očuvanje pravoslavnog identiteta, studijskih putovanja... 

Školu ikonopisa "Odigitrija" pohađalo je više od osam stotina polaznika. 

U toku ove godine nastavu su pohađala 72 učenika, a najavljen je upis novih polaznika. 

Škola ikonopisa "Odigitrija" nalazi se u Tržnom centru "Emporijum" u Bijeljini i djeluje sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma. 

Izložba "Zavjet" biće otovrena u 19.30 časova u Galeriji Centra za kulturu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )