FOTO: null

U Bijeljini večeras je predstavljena zbirka aforizama "Lajanjem do zvijezda" autora Zorana Trbića-Zorta, koja u osam poglavlja donosi više od 100 aforizama nastalih spontano u različitim životnim situacijama.

"Aforizam liječi, on zasmijava ljude, smijeh je zdrav, a kao oblik izražavanja donosi ili pola istine ili istinu i po, kako su ga neki definisali", rekao je Trbić novinarima u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić". 

Ovo je druga Trbićeva zbirka kratkog oblika književnog izražavanja, a prva objavljena u šest poglavlja, sa nešto manje od 100 aforizama i ilustracijama, kojima se, takođe, bavi. 

Tematski, rekao je Trbić, zbirka je veoma raznovrsna, jer teme "lebde svugdje oko nas". Trbića posebno zaokupljaju privredne teme, gdje, kako kaže, materijala ima "na pretek". 

Trbić se aforizmom bavi još od gimnzijskih dana. On ističe da nastoji na šaljiv način iskazati ono što ga tišti. 

"Najveća slabost aforizma je što svako misli da se odnosi na drugog", kaže Trbić. 

Komentarišući naziv zbirke "Lajanjem do zvijezda", Trbić je rekao da se danas najviše "laje" do položaja. 

Trbić je najavio da bi uskoro trebalo da bude objavljena njegova treća zbirka iz koje je naveo i jedan aforizam: "Niko me ne napravi budalom kao pametni telefon". 

On je napomenuo da je zbirkama aforizama prethodila knjiga pod naslovom "Selo za ponijeti", koja je posvećan njegovom selu u okolini Kaknja, kojeg više nema. 

"I ono i jeste poneseno istinski u Evropu, Kanadu, Australiju, Ameriku... cio svijet", rekao je Trbić. 

Recenzent Trbićeve zbirke aforizam a "Lajanjem do zvijezda" je Nenad Tadić za kojeg Trbić kaže da je veoma oštroumno ocijenio ovu zbirku. 

"Živimo u dobu kada je najizraženiji raskorak između želja i mogućnosti, između čovječnosti i totalne ravnodušnosti. Otuda najnoviju zbirku aforizama 

Zorana Trbića `Lajanje do zvijezda` najbolje karakteriše aforizam `Izrod je genetski modifikovan čovjek`", naveo je dio recenzije Trbić. 

Tadić je u recenziji izdvojio i ove aforizme "Najteže zastare one rane od ugriza zuba vremena", "I kolektivno stezanje kaiša je vid druženja", "Razlika između mladosti i ludosti je u tome što mladost brzo prođe"... 

Aforističar Momčilo Koprivica ocijenio je zbirku Zorana Trbića, kao i njegovu prvu knjigu aforizama, veoma uspješnim radom i dodao da je rijetko ko kao Zoran sposoban da zasmijava. 

Trbić i Korivica najavili su, pred prepunom salom ljubitelja aforizma, ali i ljudi željnih smijeha, aprilski tradicionalni Međunarodni skup aforističara, koji organizuje poznati bijeljinski pjesnik i aforističar Grujo Lero.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )