FOTO: null

U okviru „Pantelinskih svečanosti“ u Bijeljini je večeras održano „Pantelinsko duhovno veče“, na kome je srpski glumac Goran Jokić govorio „Nebesku liturgiju“ Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, te dio teksta iz žitija Svetog Pantelejmona.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Bijeljina Dušanka Novaković rekla je da je organizacioni odbor učinio sve da "Pantelinske svečanosti" budu programski veoma ispunjene, a večeras "Prosvjeta" i Hor "Srbadija" najvećim dijelom učestvuju u organizaciji "Pantelinske duhovne večeri". 

"Ovo veče treba sve nas da drži u jednom finom osjećanju i produhovljenju, a smisao ove večeri i jeste da se naš grad predstavi kao grad otvorenog srca koji ima šta da kaže o sebi", rekla je Novakovićeva. 

U programu, osim glumca Narodnog pozorišta Republike Srpske Gorana Jokića, učestvovao je Hor "Srbadija", te podmladak "Prosvjete", učenici koji su pobjednici na prestižnom takmičenju besjednika i recitatora u okviru manifestacije "Višnjićevi dani". 

Dirigent Hora "Srbadija" Desanka Trakilović rekla je da ovaj hor 25. put nastupa povodom ovog velikog praznika – slave grada Bijeljina Svetog Pantelejmona. 

Svojim bogatim repertoarom predstavili su se članovi "Srbadije", a sadržaj cjelovečernjeg programa upotpunio je i nastup solista Jovice i Verice Pejić iz novosadskog Narodnog pozorišta, te banjalučkog glumca Gorana Jokića. 

"Vjerujem da je večerašnji program zadovoljio potrebe naše publike, a večeras imamo nekoliko ruskih, srpskih autora i više duhovnog programa", rekla je Trakilovićeva. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je "Pantelinsko duhovno veče" posvećeno zaštitniku grada Bijeljina - Svetom Pantelejmonu. 

"Nadam se da će ovo veče, kao i sve što smo pripremili za sutra, biti dostojno prezentovano i čime ćemo obilježiti našu slavu zajedno sa prijateljima iz bratskih gradova koji su već stigli u naš grad", rekao je Mićić, izrazivši nadu i želju da će se ovaj dan nastaviti slaviti u ljubavi, slozi i miru. 

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Zlatko Maksimović rekao je da se Sveti Pantelejmon, koji je zaštitnik grada Bijeljina, vijekovima slavi na ovim područjima. 

"Očekujem da ćemo i u narednom priodu svi zajedno obilježavati našeg zaštitnika Svetog Pantelejmona, a ovi dani, svjedoci smo, najveseliji su dani koji se proslavljaju u Semberiji", rekao je Maksimović. 

Maksimović, koji je i kandidat za gradonačelnika Bijeljine na predstojećim izborima, izrazio je zadovoljstvo što u ovom periodu u svoj kraj dolaze ljudi iz dijaspore da bi obilježili najsvečanije dane u rodnom gradu. 

Duhovnoj večeri posvećenoj Svetom Pantelejmonu prethodilo je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik borcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a sutra slava grada počinje Svetom liturgijom u Crkvi Svetog Đorđa, te tradicionalnim lomljenjem slavskog kolača ispred zgrade Gradske uprave. 

Na gradskom trgu u Bijeljini građane večeras zabavlja trubački orkestar Dejana Petrovića. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )