FOTO: null

U Bijeljini je večeras održano ,,Ćopićevo veče,, na kojem je istaknut značaj Branka Ćopića u srpskoj književnosti, poznatog kao maga kratke i duhovite čehovljevske priče, jedrog, svježeg i bistrog jezika.

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" i Fondacija "Branko Ćopić" iz Banjaluke organizovali su "Ćopićevo veče", na kojem su učestvovali predsjednik Fondacije Svetozar Ličina i književnici Ranko Risojević, Ranko Pavlović i Zdravko Zgonjanin.

Predsjednik Fondacije Svetozar Ličina rekao je da je posebno zadovoljstvo biti večeras u Bijeljini, povodom obilježavanja 100 godina od rođenja ovog srpskog pisca.

"Zadovoljstvo je da smo večeras sa Brankom i on sa nama u ovom gradu, tim prije jer je riječ opiscu u srpskoj književnosti poznatom kao magu kratke priče, duhovite čehovljevske priče, jedrog, svježeg i bistrog jezika", rekao je Ličina.

On je naveo da je u današnjem vremenu srpski jezik "istrošen", zahvaljujući, prije svega, sredstvima komunikacije.

"Riječi su mnogo štošta izgubile od svoga značenja, istanjile se i mnoge pogubile, a ako želimo da se vratimo svome izvornom jeziku, onda je Branko umnogome zahvalan i od njega se i tom pogledu mnogo može naučiti", rekao je Ličina.

On je istakao da Ćopićevo ogromno djelo predstavlja enciklopediju riječi, da je njegov stvaralački opus žanrovski razuđen, te da pripada onim piscima sa najbogatijim repertoarom.

Branko Ćopić je za života izdao tri vrste sabranih djela, a u svakom od njih po 160.000 tabaka. Napisao je više od 2.000 bibliografskih jedinica, a za života je objavio preko 10 miliona primjeraka, te je, kako je Ličina naveo, svaki drugi stanovnik bivše Јugoslavije mogao da ima njegovu knjigu.

O Ćopiću i njegovom stvaralaštvu govorili su i književnici Ranko Risojević, Ranko Pavlović i Zdravko Zgonjanin, a na večeri posvećenoj ovom srpskom književnom velikanu prisustvovali su brojni gosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )