FOTO: Glas Srpske

SARAJEVO - Dio pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH se smrzava dok je na dužnosti zbog sistema grijanja starog gotovo pola vijeka, madraci i ćebad su katastrofalni, na pojedinim adresama nemaju ni kosilice ni trimere te dvorišta održavaju ručnom kosom, a mnogi vojnici žale se i na platne liste nakon straže.

Te i mnoge druge poteškoće u vojnim redovima pobrojane su u najnovijem izvještaju parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića, koji je lani obišao 18 lokacija na kojima borave pripadnici OS BiH i popisao sve što je zapazio na terenu.

Iako je Ministarstvo odbrane, u okviru kojeg postoje OS BiH, rekorder po potrošnji, sa budžetom oko 250 miliona KM, Šiljegovićevi izvještaji iz godine u godinu pokazuju da su uslovi za život i rad vojnika u kasarnama u BiH poražavajući.

Dio problema koje je zabilježeno lani napisao je u izvještaju, o kojem će se u prvoj polovini juna izjasniti Predstavnički dom Parlamenta BiH. Jedna od lokacija koju je Šiljegović obišao je Centar za osnovnu obuku OS BiH u Pazariću, kroz koji je prošlo oko 5.500 kandidata. Iako su na toj adresi sanirane neke prostorije, stanje nije zadovoljavajuće, jer, između ostalog, sistem grijanja datira iz 1974. godine.

- Prostorije su izuzetno hladne, a potrebno je nabaviti profesionalne usisivače, televizor i društvene igre za vojnički klub u kojem kadeti provode slobodno vrijeme te uređaj za laštenje cipela, kosilice ili barem još jedan trimer - napisao je povjerenik, uz opasku da su te iskazane potrebe minimum da bi boravak i rad vojnika i kadeta bio poboljšan.

Problemi su popisani i nakon posjete Komandi za obuku i doktrinu OS BiH u Travniku.

- Komanda se suočava sa nedovoljnom kadrovskom popunjenošću, a proces se odvija veoma sporo, pri čemu posebno zabrinjava podatak da se upražnjena mjesta popunjavaju nekvalifikovanim kadrovima, bez sprovođenja obuka, koji su kao takvi nespremni za izvođenje nastave polaznicima obuka i vršenje dužnosti instruktora u punom kapacitetu - piše u izvještaju.

Ništa bolje stanje nije sa infrastrukturom.

- Centar gdje se obučavaju mladi oficiri i podoficiri nema dvoranu za trening ni amfiteatar za veće grupe obučavanja. Nemaju ni kosilicu, nego samo jedan trimer i ručne kose, što nije dovoljno za održavanje kruga, kako to zahtijeva ustanova, u ovom slučaju kasarna, koja se nalazi u centru grada pa to u velikom narušava ugled i samih OS BiH - istaknuto je u izvještaju.

Kao alarmantno je ocijenjeno stanje madraca, jastuka, posteljine i ćebadi u spavaonicama te je zatraženo od nadležnih da nabavka opreme bude u vrhu prioriteta.

Šiljegović je u decembru posjetio Komandu četvrte pješadijske brigade u Čapljini koja obezbjeđuje 16 perspektivnih i neperspektivnih lokacija. Najistaknutiji problem odnosi se na lična primanja.

- Prema navodima, vojniku je veća plata ako ode na bolovanje, nego ako ode na stražu. Vojnik koji u toku mjeseca dva puta ode na stražu, odnosno 14 dana, ima više od 360 radnih sati, a s druge strane je “kažnjen” jer mu se ukidaju ili umanjuju brojne naknade, a pod znakom pitanja je i korišćenje slobodnih dana, jer zbog bolovanja i dobrovoljnog napuštanja OS nedostaje određeni broj ljudi potrebnih za stražu - piše u izvještaju.

Članovi parlamentarnih komisija koje prate stanje u vojnim redovima, posebno oni iz Srpske, već godinama ističu da je situacija poražavajuća, da mora drugačije biti raspoređen novac, a ne da odbrana ima budžet od 250 miliona maraka koji mahom ide na plate i naknade, dok su oprema, vozila i druge neophodne stvari iz doba bivše države.

Pritužbe i ocjene

Vojni povjerenik lani je zaprimio 92 pritužbe profesionalnih vojnih lica, a u završenim predmetima u korist vojnika i ostalih riješeno je 55 slučajeva. Pritužbe se odnose na prava za obavljanje dužnosti višeg čina u odnosu na lični čin, isplatu naknada, nepravilnosti prilikom izbora kandidata za mirovne misije, kao i u samim konkursima za prijem u vojne redove. MO BiH je obavijestilo povjerenika da je pokrenulo disciplinski postupak protiv N. N. lica angažovanih u svojstvu ocjenjivača na konkursu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )