FOTO: null

Godinu dana pred izbornu kampanju stranke su već počele sa bacanjem probnih balona. Onaj najveći dolazi iz Bijeljine. Glavna tema u gradu je rivalstvo SDS-ovaca Zlatka Maksimovića i Miće Mićića koji bi mogli da ukrste koplja u kandidaturi za novog gradona

Odavno se priča da Mićić i Maksimović nisu u najboljim odnosima. I jedan i drugi, za sada, oprezni u izjavama.

“Pa u posljednje vrijeme mnogi me to pitaju, zaustavljaju na ulici i zovu telefonom. Moj odgovor je da je rano pričati na tu temu. Do sljedećih lokalnih izbora ostalo je godinu dana. Vidjećemo u narednom periodu šta će se dešavati”, rekao je Zlatko Maksimović, član rukovodstva SDS-a u Bijeljini.

“Zlatko Maksimović je naš član, član rukovodstva SDS-a u gradu Bijeljina. Ja ću razgovarati naravno s njim. Nismo još pričali o toj kandidaturi. Još ima puno vremena do tada, sve u svemu razgovaraćemo”, rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Sezona je ipak otvorena u Trebinju. Kampanju prije kampanje za lokalne izbore otvorio je režiser Emir Kusturica kad je najavio kandidaturu za gradonačelnika Trebinja. U SNSD-u ne kriju da bi ga htjeli vidjeti u svojim redovima. Pošto u najvećoj stranci na lokalnim izborima brane, uglavnom, manje pozicije logično je što uveliko planiraju preuzimanje većih gradova i opština. Banjaluka je, kaže generalni sekretar SNSD-a, uvijek najinteresantnija. Baš kao i opoziciji koja bi ovaj put mogla imati bar zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

“O meni personalno u ovakvim okolnostima apsurdno je govoriti izuzev ako se ne dogodi da sve stranke iz ovog saveza budu spremne i same odluče da podrže eventualno moju kandidaturu za gradonačelnika”, izjavio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

U SNSD-u u većini opština računaju na podršku dosadašnjih partnera DNS-a i socijalista. Od većih sredina, SNSD je prije tri godine zadržao samo Banjaluku i Zvornik. Mada ne otkrivaju adute, jasno je da će svim silama pokušati da osvoje uporišta SDS-a Doboj, Bijeljinu i Prnjavor. Iako tamo još uvijek nisu konsolidovali redove i izbacili jača imena u prvi plan. Socijalisti se hvale jakim kandidatima. Đokić kaže da ih uveliko priprema. Otkriće ih, ipak, malo kasnije.

“Nije primjereno danas govoriti o imenima, ne želim licitirati te ljude ali oni se već u određenom broju opština prepoznaju”, rekao je  Petar Đokić, predsjednik SP-a.

Prethodnih mjeseci SNSD je pokušao da preuzme neke opštine gdje SDS ima vlast. Više-manje uspješno. Najviše su dogurali u Gradišci gdje su dobili većinu u skupštini. Načelnik Zoran Latinović tvrdi da trzavice neće uzdrmati Savez za promjene koji ne odustaje od provjerenog recepta. Vlast će braniti zajedničkim kandidatom.

“Sigurno da ćemo ovaj koncept primjeniti i nadam se da će ovaj koncept biti primjennjen i u brojnim opštinama u RS kako bismo režimsku vlast konačno skinuli sa scene”, rekao je Latinović.

“U prvoj fazi mi treba da postignemo dogovor da Savez za promjene ima zajedničke kandidate u svim opštinama i da SZP da najbolje kandidate da bi ostvario najbolji mogući rezultat  a nakon toga ćemo razgovarati o imenima”, rekao je Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a.

Stranke će najkasnije do juna naredne godine odrediti imena kandidata kada obično ističe rok za predaju lista Centralnoj izbornoj komisiji. Prije toga slijede lobiranja, povlačenja za rukav i gužve u strankama gdje će se voditi tihi rat o tome ko bi mogao da završi na kojoj kandidatskoj listi. Lideri sav posao uglavnom završe u pet do dvanaest a do sada nije bio slučaj da neka partija u javnosti profiliše nekog od kandidata godinu dana prije izbora kao što je to slučaj u zapadnim zemljama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )