FOTO: N1

Stari most i stara gradska jezgra Mostara na sjednici u Durbanu prije 13 godina uvršteni na popis zaštićenih objekata UNESCO-a.

Stari most i stara jezgra Mostara od petka 15. jula u 18:25 sati i službeno su na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Bila je to odluka eksperata na sjednici Odbora UNESCO-a održanoj od 11. do 17. jula 2005. godine u Durbanu u Južnoafričko Republici.

Kako je tada izjavio gradonačelnik Mostara i vođa državnog izaslanstva u Durbanu Ljubo Bešlić, taj dan ostaće u istoriji Bosne i Hercegovine upisan zlatnim slovima u spomen Mostara i BiH.

"Ne mogu skriti svoje oduševljenje da smo uspjeli u svojim nastojanjima da se upišemo u svjetsko kulturno nasljeđe. Ovo je prvi upis iz BiH. Put do upisa je bio mukotrpan dugačak i veoma zahtjevan. U ovom trenutku oduševljenja koristim priliku da pozdravim sve koji su učestvovali u ovom projektu, kao i zahvalio zemljama prijateljima koji su pomogli obnovu mosta Italiji, Holandiji, Turskoj i Hrvatskoj te Svjetskoj i Razvojnoj banci savjeta Europe. Zbog građana moram naglasiti da je ovo prvenstveno projekt grada koji treba donijeti boljitak gradu i državi. Ovaj projekt po prvi put u BiH pokazuje da možemo sami izgrađivati bolju budućnost kada to hoćemo i želimo zajednički da postignemo. Za ovaj projekt nismo imali naredbodavce. Mi smo to bili, i evo pokazali da se u BIH pokreću neki novi vjetrovi, koji mogu izgraditi bolju budućnost za sve. Sve ovo zahvaljujući vlastitim sposobnostima", istakao je tada gradonačelnik Bešlić.

"Isto tako pomoći će nam stalnu zaštitu i očuvanje istorijskog urbanog okružja grada Mostara. Mi sada moramo intenzivno početi raditi na UNESCO-ovim propisanim propozicijama. Moramo formirati fond na državnom nivou za stalnu zaštitu, usvojiti zakone i unificirati procedure izvršenja", poručio je tom prigodom Bešlić.

Državna delegacija, a u kojem su bili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ambasadorka BiH pri UNESCO-u u Parizu Željana Zovko, direktor i zamjenik direktora PCU-a Rusmir Ćišić i Tihomir Rozić te stručni konsultant Amir Pašić i ekspert Ferhat Mulabegović, u Južnoafričku Republiku u Durbanu, učestvovalo je na sjednici eksperata UNESCO-a, a na kojoj se odlučivalo i o nominovanju Starog mosta i stare gradske jezgre na popis UNESCO-ove zaštićene kulturne baštine.

Kako je za tom prilikom iz Durbana izjavila ambasadorka Zovko borba za upis je bila velika i konkurencija jaka jer je velika ekonomska, kulturna i istorijska dobit za svaku zemlju, a posebno grad da dobiju znak Odbora za svjetsku kulturnu baštinu.

A koliko je bila jaka borba za upis na UNESCO-ovu baštinu možda najbolje govori podataka da je Italija, koja ima veliki broj spomenika pod zaštitom UNESCO-a, te godine nominovala čak 45 spomenika, a samo dva od njih mogu dobiti UNESCO-ov znak.

Uoči odlaska u Durban, krajem juna i početkom jula, Gradska uprava Mostar i PCU organizirali su vrlo uspješnu izložbu o gradnji Starog mosta i obnovi stare gradske jezgre u Parizu u sjedištu UNESCO-a. Tada su brojni ugledni gosti i zvanice iz Pariza, Francuske i UNESCO-a kao i sam Mounir Bouchenaki, zamjenik direktora UNESCO-a biranim riječima govorili o tom projektu te o nominovanju na UNESCO-ovu listu zaštićenih spomenika uz opasku kako je Stari most u Mostaru jedan od najljepših istorijskih mostova u Europi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )