FOTO: pixabay

Pokloni su nezaobilazni pratilac Nove godine i Božića, a da je ljepše dati nego primiti dar, potvrdila je i studija

Pokloni su nezaobilazni pratilac Nove godine i Božića, a da je ljepše dati nego primiti dar, potvrdila je i studija objavljena u magazinu "Psihološka nauka".

Sreća koju osjećamo nakon neke aktivnosti ili događaja vremenom blijedi.

Riječ je o fenomenu poznatom kao hedonističko prilagođavanje. Jedini izuzetak je kad dajemo drugima, pokazao je eksperiment u kom su studenti svakog dana dobijali po pet dolara i imali zadatak da troše na sebe ili da daju drugima, bilo kao napojnicu ili na neki drugi način.

Svi ispitanici su na početku imali sličan nivo zadovoljstva, a na kraju se pokazalo da su znatno srećniji i zadovoljniji bili oni koji su davali drugima. Radost zbog poklanjanja bila je ista petog dana kao i prvog.

Možda razlog leži u tome što kad dajemo drugima održavamo ugled, jačamo osjećaj socijalne povezanosti i pripadanja. Kako kažu naučnici, valjalo bi istražiti i da li bi nalaz ostao isti da su ljudi dobijali veću količinu novca i da su imali zadatak da poklone prijatelju umjesto neznancu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )