FOTO: InfoBijeljina

Ukupno 681 požar registrovan je u Republici Srpskoj prošle godine, a u njima je poginulo 14 ljudi, dok ukupna šteta iznosi nešto više od 10,5 miliona maraka.

"Teže je povrijeđeno pet lica, a lakše šest. Ukupna procijenjena šteta pričinjena požarima iznosi 10.516.000 KM, što je više za 88 odsto u odnosu na 2019. godinu. Radi utvrđivanja uzroka požara izvršeno je 360 uviđaja i u 46 slučajeva nije utvrđen uzrok njegovog nastanka", naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske.
 
Prema podacima MUP-a, broj požara je prošle godine bio za 10 odsto manji u odnosu na 2019.
 
Od ukupnog broja prošlogodišnjih požara, 73 su se dogodila na objektima u državnoj svojini i 608 na privatnim objektima.
 
"Od ukupnog broja požara (681) registrovano je 199 šumskih požara (manje za 10 odsto). Najveći broj šumskih požara je zabilježen na području Policijske uprave Banjaluka", naveli su iz MUP-a Srpske.
 
Niz tragedija usljed požara, dakle, dogodio se prošle godine, a jedna od njih zabilježena je 22. novembra, kada je osoba M.B. smrtno stradala u požaru na kući u mjestu Avtovac, kod Gacka.
 
Kako je tada rečeno iz policije, utvrđeno je da je požar izbio u sobi na spratu kuće koju je koristila ova osoba.
 
Nažalost, serija tragedija se nastavila i ove godine, a jedna od posljednjih dogodila se nedavno, kada je u Prijedoru nastradala šezdesetdevetogodišnja Ð.J.
 
Podsjetimo, kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama", ona je život izgubila u požaru koji je izbio u njenoj kući u Donjoj Ravskoj, kada je pokušala da podloži vatru kako bi prijateljima skuvala kafu. Ispred kuće sjedili su kćerka nastradale i neki radnici.
 
"Đ.J. je u nekom momentu rekla da ide da im skuva kafu te je ušla u kuću. Nedugo nakon njenog ulaska iz kuće su počeli da kuljaju dim i vatra. Kada su to vidjeli ljudi koji su bili ispred, odmah su krenuli da joj pomognu i da je izvuku, ali od siline vatre i dima nisu uspjeli da uđu", rekao je izvor blizak istrazi.
 
Kada su u pitanju požari i eksplozije sa većom štetom u prošloj godini, nekoliko puta su gorjela i vozila, poput slučajeva koji su zabilježeni na području Lončara i Bijeljine.
 
"U mjestu Blaževac, opština Pelagićevo, došlo je do požara na autobusu, vlasništvo firme 'Union Bričić' Lončari, koji je potpuno izgorio. Uzrok požara je tehnička neispravnost na vozilu, a šteta iznosi oko 350.000 KM", navedeno je u izvještaju MUP-a Srpske za 2020. godinu.
 
Kako dodaju, u Bijeljini je došlo do požara na teretnom vozilu mercedes, vlasništvo firme "Bijeljina-put", u kojem je izgorio prednji dio vozila.
 
"Uzrok požara je kvar na elektroinstalacijama, a šteta je oko 100.000 KM", naveli su iz MUP-a Srpske.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )