FOTO: null

Tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse", patrijarh Irinej sa episkopima čestitao je predstojeće uskršnje praznike uz poruku da nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našega vaskrsenja.

Patrijarh je u poslanici poželeo da Hristos vaskrse donese veru, nadu, ljubav i večni život, a odnese tugu i smrt, prenosi Tanjug.

U uskršnjoj poslanici patrijarh Irinej je pozdravio majke, one koji stradaju i pate, prognane, sve prezrene i ponižene, i sužnje u tamnici, trudbenike i radnike, putnike po suhom, moru i vazduhu, učene i neuke i sve one koji tragaju za večnim smislom i tajnom života, bolesne i napaćene. 

"Ovim pozdravom, obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, koji danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrsloga nad silama tame", navodi se u uskršnjoj poslanici patrijarha Irineja, koja prvi put neće biti čitana pred novinarima, već će video-zapis sutra oko podneva biti objavljen na sajtu SPC.

Patrijarh i episkopi pozvali su vernike sa svih kontinenata da se zajedno sa njima raduju vaskrsenju Hristovom, koje nas, kako se navodi, poziva da čuvamo jedinstvo Svete crkve Hristove, i da u ljubavi i slozi jedni sa drugima čuvamo "jedinstvo Duha svezom mira" i da nikada svoje zemaljske interese ne stavljamo iznad interesa crkve i sveopšteg dobra našeg naroda.

"Neka muka i teskoba naših dana uzmakne pred svetlošću i radošću vaskrsenja Hristovog. I nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našega vaskrsenja", navodi se u poslanici u kojoj se vernici pozivaju da zagrle jedni druge i sva stvorenja, i da zapevaju svetu pesmu večnog života i svetlosti.

Očevidno je, dodaje se u poslanici, da se vaskrsenje Hristovo javlja i pokazuje ne samo kao pobeda nad smrću i prolaznošću nego i kao otkrivenje punoće božanskog promisla o svetu i čoveku.

"Najdublja čežnja čovekova jeste čežnja i vapaj za slobodom i besmrtnim životom. No, istinska sloboda čovekova je samo ona sloboda koja ga oslobađa od tiranije prolaznosti i smrti – svaka druga i drugačija sloboda predstavlja čežnju za njom ili naprosto privid slobode", navodi se u poslanici patrijarha i episkopa SPC.

Ističe se i da smo mi hrišćani po tome što smo svedoci i nosioci tog večnog i neprolaznog ljudskog dostojanstva, postavši, po blagodati, "sinovi svetlosti i dana".

Otuda je, poručuje u poslanici patrijarh, praznovanje Hristovog vaskrsenja – praznovanje života večnog i neprolaznog.

Poruka uskršnje poslanica je i da u svetlosti Hristovog vaskrsenja – svako začeće, rođenje, i svako ljudsko biće ima večni smisao, predstavlja rađanje za večnost, kao i našu večnu ljudsku odgovornost za njega.

Ukazuje se i da danas, kao i oduvek, samoljublje i samoživost prete da unište značaj ove i ovakve nesebične samožrtvene Hristove ljubavi, na čijem plamenu se greju sva bića i sva stvorenja.

"Pozdravljajući vas, braćo i sestre, najradosnijim vaskršnjim pozdravom, pozivamo vas da živite u ljubavi prema Bogu i bližnjima, hodeći tako putem koji vodi u večni život, jer ćemo samo tako postati i biti sinovi i kćeri vaskrsenja. Stoga, čuvajte u ljubavi tajnu života koju je ustanovio i osvetio sam Bog. Ovo radi blagostanja i ugleda našega, radi naše dece – najvećega blaga, zbog kojih živimo i radimo. Iskrena vernost i uzajamno praštanje da ne izostane", navodi se u poslanici.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )