FOTO: InfoBijeljina

Unapređenje privrednog ambijenta i poboljšanje uslova života stanovnika prioriteti su i u ovoj godini, kaže za Srpskainfo načelnik ove podmajevičke opštine.

Zahvaljujući privrednom gigantu, Rudniku i termoelektrani Ugljevik, koja po osnovu rente za neobnovljive resurse godišnje izdvaja oko pet miliona maraka, ovaj gradić i dalje ima najveći budžet po stanovniku od 1.200 KM. Lokalni budžet od blizu 10 miliona maraka omogućio je realizaciju brojnih projekata.

– Stimulišemo sa 2.000 KM svaki privredni subjekt koji je otvorio novo radno mjesto. Već imamo i pozitivne primjere, i to privrednika koji se vratio iz Austrije, otvorio fabriku za projektovanje i proizvodnju namještaja, koji izvozi na strana tržišta širom EU i zapošljava domaću radnu snagu. Težimo da stvorimo što povoljniji privredni ambijent kako bismo imali više zaposlenih u realnom sektoru i kako bismo privukli investitore  – naveo je prvi čovjek Ugljevika Vasilije Perić.

Opština Ugljevik je potpisala ugovore o gradnji novih kuća za šest korisnika, čiji su stambeni objekti oštećeni u klizištima 2014. godine, što zajednički finansiraju lokalna zajednica i Razvojni program UN  i Evropska unija.

– Gradimo kuće za 12 porodica, pri čemu Opština obezbjeđuje zemljište sa infrastruktorom, za šta će iz budžeta izdvojiti 60.000 KM. Osim infrastrukture, za ovih 12 porodica obezbijediće se i po 5.000 KM – rekao je Perić.

Realizuju se i kapitalni projekti kao što su uređenje korita rijeke Janje. Finansira se sredstvima EU iz programa nacionalne IPA, a vrijednost radova je 2.686.000 evra.

– Ovim projektom biće zaštićen gradski dio naše opštine od poplava, a daće i dodatnu urbanističku dimenziju gradu i omogućiti izgradnju rekreativne i turističke infrastrukture – rekao je Perić

Najvažnija je briga o socijalno-ugroženim, boračkim i drugim kategorijama.

– Za četiri porodice dodjeljivana su sredstva za gradnju kuća u ovoj godini i upravo ovim projektom želimo da  sve porodice koje su u stanju stambene potrebe riješimo. I u budućem periodu pomoći ćemo svima kojima je pomoć za izgradnju kuće neophodna. Ovim navedenim kategorijama koja su u stanju stambene potrebe dodijeljivaće se po 10.000 KM za gradnju stambenih objekata ili rekonstrukciju postojećih – rekao je Perić.

Pronatalitetne mjere

– Za svako novorođeno dijete opština uplaćuje po 400 KM, finansiramo patronažnu službu, a u bužetu za 2019. godinu izdvojili smo 300.000 KM na ime populacione politike. Podstičemo i pronatalitetne mjere – rekao je Perić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )