FOTO: null

Jedan od najuspješnijih političara regiona, koji je nedavno po peti put osvojio načelnički mandat u Ugljeviku, Vasilije Perić predah od teške politke pronalazi uz lake note na gitari koju je naučio svirati još u ranoj mladosti .

Jedan od najuspješnijih političara regiona, koji je nedavno po peti put osvojio načelnički mandat u Ugljeviku, Vasilije Perić predah od teške politke pronalazi uz lake note na gitari koju je naučio svirati još u ranoj mladosti . 

Malo je poznato javnosti da načelnik Ugljevika pored svojih „virtuoznih“ političkih sposobnosti ima i one muzičke koje uspješno demonstrira na gitari, a u šta su se mogli uvjeriti poklonici „Yu – grupe“ na jednom od koncerata u Ugljeviku gdje je uz akorde „Crnog leptira“ započeo koncert i oduševio publiku.

Pitali smo načelnika Perića šta starije datira  ljubav prema muzici ili ljubav prema politici? 

Ako govorimo o tome šta je starije, sigurno da je starija ljubav prema muzici.  Još kao dječak sam sanjao o tome da postanem muzičar i ta ljubav prema muzici postoji od malena, ali me je život kasnije odveo nekim drugim tokovima, međutim i dalje  volim, i kada imam prilike zasviram gitaru za svoju dušu. Moja druga ljubav - ljubav prema politici, nastala je u doba kada sam završio školovanje i kada sam počeo ovdje da radim. Politiku doživljavam kao umjetnost, kao i brojni političari  koji su je tako definisali i koji je tako posmatraju, mada je svakako ovdje na našim prostorima to velika rijetkost, jer politika se doživljava više kao sukob, kao neprestana borba, a ne kao „ umijeće mogućeg“ u ostvarivanju javnog interesa.

Šta je to što Vas, osim zvuka gitare, opušta kada nakon napornog radnog dana dođete kući? 

Pa sigurno da je to na prvom mjestu porodica, supruga i moje dvije kćerke, razgovori sa njima mi čine posebno zadovoljstvo, posebno u trenucima praznika koji nas zajedno sa našom rodbinom i prijateljima okupe na istom mjestu. Isto tako moj hobi - pčelarstvo ima relaksirajuće dejstvo na mene i posvećujem mu se uvijek kada to moje slobodno vrijeme i uslovi dozvole. 

Koja je do sada najteža životna, a koja politička donesena odluka? 

Kada su u pitanju one životne, ne mogu reći da sam ikada imao neke teške trenutke u kojima bih morao donositi takve odluke iako je  često politika, koja je neodvojiva od mog života, donosila određene teške i stresne situacije u kojima se najčešće odlučivalo o drugima. Takve odluke su svakako najteže, jer niste uvijek u stanju usaglasiti tuđe želje i realne mogućnosti koje su često puta uslovljene i ograničene zakonskim okvirima.

Poželite li ponekad prošetati Ugljevikom kao neko sasvim anoniman, da li je bavljenje politikom ponekad teret ? 

Kada neko svoj posao radi sa ljubavlju i zadovoljstvom, onda je suvišno pričati o teretu, zadovoljstvo mi je prošetati mojim Ugljevikom kao neko koga njegovi sugrađani poštuju i cijene što su na proteklim izborima i pokazali ukazavši mi svoje povjerenje.

Koji su Vam izbori do sada bili najteži i zašto? 

Svaki izbori su na svoj način specifični,  ako govorimo sa stanovišta rezultata izbora  2012. godina je svakako bila posebna i specifična u smislu težine. A ako govorimo o teškoćama u vođenju kampanje i grubostima političkih protivnika, onda je to svakako prethodna politička kampanja u koju se , iako je rezultat bio izvijestan i prije samih izbora, ušlo prilično grubo i nekorektno od strane političkih neistomišljenika koji nisu prezali od napada ne samo na mene, nego i na moju porodicu, što je bilo prilično frustrirajuće.

Postoje li neke neostvarene ambicije u bavljenju politikom ili ste do sada, s obzirom na dug politički staž,  uspjeli sve ostvariti? 

Sagledavajući  moje potrebe i kao čovjeka i kao političara mislim da sam se potpuno ostvario u ovoj ulozi – ulozi načelnika opštine, nemam nekih posebnih ambicija u smislu da bih radio neki drugi posao. Postoji i jedna simpatična anegdota vezana za  izbore 2012. gdje sam imao ponude da, izmedju ostalih, napustim SDS. Odgovorio sam, da osim što sam politčkim opredjeljenjem  privržen mojoj stranci,  ne znam ništa drugo da radim i da mi ne nude druge opcije, da ću i dalje ostati da radim ovaj posao, kao što to činim i dan danas, pod istim „izgovorom“.

Kako vidite Ugljevik za nekih 10 godina ? 

Mi imamo strateški plan razvoja naše opštine, u tom strateškom planu svakako da se oslanjamo na ugalj,koji se ovdje eksploatiše već 100 godina i na proizvodnju električne energije u našem uspješnom preduzeću RiTe koje je u proteklom periodu ostvarilo pozitivan finansijski rezultat. U tom smislu u planu su novi projekti o kojima se govori, kao što je projekat odsumporavanja koji bi trebao uskoro da započne sa realizacijom.

Ono što svakako trebamo iskoristiti  je da ovo preduzeće  našim ljudima i stranim ulagačima predstavimo kao dobru poslovnu investiciju,   kao i da podržimo projekte vezane za mala i srednja preduzeća koja su na neki način „oslonjena“ na Rudnik i Termolektranu i koja u tom smislu ostvaruju pozitivan poslovni bilans. 

Naš drugi važan strateški projekat je razvoj poljoprivredne proizvodnje, posebno voćarstva, gdje smo pokazali poseban uspjeh naročito kada je u pitanju izvoz na inostrano tržište. 

Ono što je ograničavajući faktor u ovom smislu je usitnjenost poljoprivrednih posjeda što je svakako generalni problem poljoprivredne proizvodnje na našim prostorima, tako da bi oni koji su nadležni, uz pomoć lokalne zajednice, trebali da traže rješenja na ovom polju. Takođe, ulaganje u infrastrukturu i ekologiju je nešto što je prioritetno i u narednom vremenskom periodu.

Ugljevik u budućnosti, zahvaljujući dobroj strateškoj politici, i dalje vidim kao jednu dobro razvijenu opštinu, sa najvećim prosjekom plata, kao što je to i do sada bio slučaj.

Na koje projekte bi ste posebno stavili akcenat a koje je Opština ostvarila proteklih godina ? 

Ono čime smo se posebno bavili u proteklom vremenskom periodu je svakako poboljšavanje uslova za život u ruralnim sredinama, gdje živi oko 75 % stanovnika sa područja naše opštine  prvenstveno investiranjem u putnu infrastrukturu, gdje je samo u toku prošle godine izgrađeno 10 km asfaltnih puteva, zatim prevenciji i sanaciji klizišta i poplava za koje je do sada uloženo 3 miliona KM, obnavljanju škola itd.. Kada je sam grad Ugljevik u pitanju realizovani su važni projekti vezani za kulturno – društveni život Ugljevika, izgrađeni su Centar za kulturu, Biblioteka, Obdanište, Sportska sala, renovirane škole.  Pored značajnih izdvajanja u oblastima sporta i obrazovanja, veliku podršku Opština pruža i u organizovanju i održavanju sportskih i kulturnih manifestacija po kojima je ovaj grad postao prepoznatljiv i u Evropi.  

Opština je pripremila i nove projekte, o kakvim projektima se radi? 

Osim započetih infrastrukturnih projekata, izgradnje puteva, vodovoda, infrastrukturnih  i drugih objekata u našoj Odluci o implementaciji i provođenju strategije razvoja naše opštine smo naveli prioritetne projekte. Svakako, da su to projekti koji su vezani za novo zapošljavanje, za pomoć privrednicima, za stimulacije u oblasti privrede, poljoprivrede i za ove namjene ćemo izdvojiti preko 300. 000 KM u toku naredne godine. Tu su uključeni i projekti pomoći školstvu u iznosu od 200. 000  KM, a takođe su u planirani projekati kojima se  predviđa smještaj porodica poginulih boraca i invalida rata,  zatim višečlanih porodica za čiju namjenu će se izdvojiti oko 100. 000 KM. Planirano je i rješavanje pitanja ambulante, pošte i mjesnog ureda u Donjoj Trnovi, kao i izgradnja školskog objekta u Ugljevik Selu, a u planu je izgradnja puteva u mjesnim zajednicima Donja i Gornja Krćina. Takođe, u toku je rješavanje problema vodosnabdijevanja i prikupljanja čvrstog i kućnog otpada na dijelovima područja naše opštine.

U toku je priprema dokumentacije za izgradnju još jednog obdaništa, za kojim se ukazala potreba povećanim prilivom djece vrtićkog uzrasta i nadamo se da će taj projekat biti ubrzo realizovan. Zatim se nastavlja rad na stimulaciji i podsticaju poljoprivredne proizvodnje, za koju je u toku prethodne godine bilo izdvojeno 300 000 KM, a za koju će i u narednom periodu biti izdvojena značajana budžetska sredstva kroz projekte zajedno u saradnji sa nekim nevladinim organizacijama.

Takođe, jedan od značajnijih projekata čija realizacija će se sprovesti u 2017. jeste projekat uređenja korita rijeke Janje u cilju prevencije od poplava, koji će zahvaljujući efikasnom izvedbenom projektu biti podržan sredstvima Evropske zajednice, a  za koji će biti izdvojeno 6 – 7. miliona KM. U sklopu navedenih projekata Opština će i dalje podržavati rad nevladinih organizacija, sportskih organizacija, rješiti pitanje sportskog kluba “Rudar”. 

Šta izdvajate kao najveće ekonomske probleme u opštini? 

Svakako jedan od najvećih problema koji je kako u našoj opštini tako i na državnom nivou - nezaposlenost i taj problem namjeravom riješiti nizom mjera. Jedna od njih je  izrada određene planske dokumentacije i projekata za izgradnju novih poslovnih zona na području opštine Ugljevik, čime ćemo onima koji se žele baviti određenim poslovnim aktivnostima, omogućiti sve neophodne preduslove za to, što je svako jedan od koraka ka rješavanju  pitanja nezaposlenosti. Moramo reći da kroz program rješavanja pitanja nezaposlenosti naša opština direktno stimuliše sa 2 000 KM svakog novozaposlenog radnika,a  takođe  tu su i drugi oblici pomoći potencijalnim investitorima i mi ćemo to činiti i u narednom periodu. Od Vlade svakako očekujem bolju saradnju kada je u pitanju vođenje ekonomske politike, jer od te saradnje zavisi rješavanje pitanja nezaposlenosti na cjelokupnom ovom prostoru, pa i na prostoru naše opštine.

Koliku podršku imate sa viših nivoa vlasti u realizaciji ekonomskih projekata? 

Kada je u pitanju dosadašnji odnos Vlade prema nama uvijek je, da tako kažem, “otežavajuća” okolnost isticana činjenica da mi imamo RiTe kao jedno od najuspješnijih  preduzeća u RS  i da se oslonimo na njih, tako da smo do sada u cjelokupnom ovom periodu vodili jednu politiku korištenja sopstvenih resursa uzdajući se sami u sebe se. Međutim, očekujemo da naša Vlada uradi one poslove koji su njihova nadležnost. Imamo problem sa regionalnim putem R – 459 koji prolazi jednim dijelom kroz Ugljevik koji je zaista u lošem stanju i očekujemo od Direkcije za puteve da izdvoji određena novčana sredstva kako bi riješila to pitanje.Mi smo u proteklom periodu, samo u regionalne puteve, uložili oko 600. 000 KM, takođe očekujemo da Direkcija za puteve uradi dio puta koji prolazi kroz Stari Ugljevik prema Mezgraji,  imajući u vidu da se u tom dijelu vrši eksploatacija uglja  i da su oštećenja puta visokog stepena. 

Finansijsko stanje u Opštini?Kako ste zadovoljni dosadašnjim radom opštinskih službi i kako komentarišete dosadašnji način trošenja budžetskih sredstava?

Finansijsko stanje u našoj opštini je stabilno, iz razloga što se Budžet planski i racionalno raspoređuje. To potvrđuje i činjenica da smo mi jedna od najmanje zaduženih opština na prostorima RS.  Iako smo u ovoj eri kreditnih zaduživanja i mi  u toku prošle godine uzeli kredit od million konvertibilnih maraka za rješavanje infrastrukturnih projekata  u narednom periodu ćemo svakako tražiti realne načine za uštede  tamo i gdje god je to moguće i da ćemo taj novac i dalje usmjeravati ka projektima koji su od opšte koristi za naše građane.

U narednoj godini planiramo da značajan dio budžetskih sredstava usmjerimo na kapitalne investicije vezane za razvoj privrede i poljoprivrede. 

I za kraj našeg razgovora šta imate da poručujete svojim biračima, ali i generalno stanovnicima opštine Ugljevik?

Pa evo, pošto se bliže  novogodišnji i božićni praznici, želim da svim  našim građanima, građanima opštine Ugljevik čestitam predstojeće praznike, između ostalih i Dan Republike Srpske – 9. januar, koji ćemo svakako posebno obilježiti. Želim takođe obećati našim građanima da ću i u narednom vremenskom periodu zaista učiniti sve da održimo pozitivne trendove iz prethodnog vremenskog perioda, i da Ugljevik i u narednom vremenskom periodu ostane opština u kojoj se uvijek nešto gradi i radi za dobrobit njenih  građana. 

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )