FOTO: InfoBijeljina

Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik, govoreći o eventualnom otvaranju rudnika litijuma na području Majevice, rekao je da se tome apsolutno protivi, te dodao da područje ove lokalne zajednice, ali i šira regija, predstavljaju divan prostor koji ne smije biti ugrožen, već treba da ostane očuvan za našu djecu i unuke, odnosno buduće generacije.

Podsjetio je da su načelnici više lokalnih zajednica, uključujući i njegovog kolegu Radu Savića, načelnika Lopara, potpisali izjavu u kojoj stoji da će se oni boriti, u smislu da traže od viših nivoa vlasti da se ne dozvoli kopanje litijuma na ovim prostorima.

Zabrinjavajuće je, dodaje, to što peticija protiv ovog rudnika, a o kojoj su se izjašnjavali poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, nije prihvaćena.

"I poslanici iz ove regije, nažalost, pa i naš poslanik, koji je sada nosilac jedne od lista protivničke stranke, koji je do duše iz Bijeljine, a vodi se formalno u Ugljeviku, dakle ovdje živi, nije podržao taj apel odnosno inicijativu", rekao je načelnik Ugljevika.

Desilo se, podsjeća, da imamo zakon u kojem stoji da lokalne zajednice ne trebaju da se pitaju ni kad se rade istraživanja.

"Sve nas to dovodi u sumnju da neko nema dobre namjere prema ovom kraju. Kopanje litijuma, prema nekim stručnim nalazima, sigurno bi moglo da ugrozi i Ugljevik i Majevicu i Lopare, naravno i grad Bijeljinu i mnogo šire. Sigurno da moramo iznaći način da to ne dozvolimo", naglasio je Perić u emisiji Kafica portala InfoBijeljina.

Naš sagovornik podsjeća da Ugljevik već ima rudnik uglja, po kojem je dobio i ime, te da se 35 odsto električne energije za potrebe tržišta Srpske proizvodi u ovoj opštini.

"To je izuzetno važno preduzeće za opštinu Ugljevik, ali sigurno i čitavu regiju i za Republiku Srpsku. Ali, osim tog dobra za cijelu regiju i za Srpsku, Rudnik i termoelektrane sa sobom donose i velike probleme. Problem je zagađenost. Niko nikada kod nas nije analizirao koliko eventualno ima nekih, da tako kažem, bolesti, koje su nastale kao posljedica eksploatacije uglja i rada RiTE", rekao je Perić.

Urađen je, dodaje, sistem za osumporavanje, uloženo je više od 100 miliona evra i u pitanju je kredit japanske Vlade koji neko vraća, a taj sistem, nažalost, radi možda 15 dana u godini.

"I ovom prilikom moj apel glasi da postojeće rukovodstvo i oni koji su nadležni povedu više računa, da taj sistem funkcioniše tokom cijele godine. Zaista ih trebamo pitati zašto to ne radi, da li zbog većih troškova koji taj sistem izaziva, da li možda iz razloga što nisu dobro uradili posao. Šta je u pitanju, ne bih da spekulišem, ali sigurno je da to trpe građani opštine Ugljevik i plus trpi neko ko vraća taj kredit, a vraćamo ga vjerovatno svi mi", naveo je Perić.

Drugo što se pojavljuje usljed nekvalitetnog funkcionisanja i neplanskog rada na samom rudniku jeste, dodaje Perić, uništavanje vode, a tu je i uništavanje puteva.

"Onda građani dođu meni i pitaju šta da rade", navodi Perić, te podsjeća i na arbitražni spor sa Slovencima, zbog čega ima utisak da se neodgovorno ponašaju oni koji treba da vode više računa o privredi.

Sa našim gostom pričali smo i o projektima koji su realizovani u ovoj lokalnoj zajednici te o onim koji tek slijede, ali i brojim drugim aktuelnim temama, a kompletan intervju pogledajte u emisiji Kafica.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )