FOTO: Tanjug

BRISEL - EU vidi posvećenost i pozitivan razvoj događaja kada se radi o neophodnim i dugo čekanim reformama u BiH, saopštio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji.

On je na platformi "Iks" napisao da mu je zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu učesnicima drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH.
 
-Mnogo toga se desilo od našeg prethodnog sastanka u Sarajevu. Vidimo posvećenost. Vidimo pozitivna dešavanja u vezi sa toliko potrebnim i dugo čekanim reformama -  naveo je Varhelji.
 
U Briselu se održava sastanak na visokom nivou između BiH i EU. Sastanku, osim Varheljija, prisustvuje predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.
 
Belgijska prijestonica je domaćin drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH na kojem će, između ostalog, biti riječi o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.
 
Na političkom forumu učestvuju, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, Krištova, kao i drugi predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.
 
U Brisel su pozvani članovi Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova poslanika i delegata, zamjenici predsjedavajuće Savjeta ministara, direktor Direkcije za evropske integracije, predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.
 
Portparol Delegacije EU u BiH Ferdinand Kenig rekao je za Srnu da se očekuje da će učesnici razgovarati o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformskim koracima najavljenim kad je BiH dobila kandidatski status i reformama u vezi sa novim Planom rasta za zapadni Balkan.
 
Konferencija za novinare Krištove i Varheljija održaće se u 13.45 časova.
 
Prvi politički forum na visokom nivou održan je 17. maja kada su se politički i institucionalni lideri u BiH obavezali da će sprovesti ključne aktivnosti neophodne za napredak na putu evropskih integracija.
 
Fokus razgovora tada je bio na što skorijem ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora, a učesnici su se saglasili da se okupe za šest mjeseci.
 
Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je 8. novembra predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu u kojem se uslovno preporučuje početak pregovora za članstvo.
 
Evropska komisija predložila je u oktobru da BiH bude dodijeljen kandidatski status za prijem u EU.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )