FOTO: Glas Srpske

Prema riječima šefa odjeljenja za sudije u Fudbalskom savezu BiH Salema Prolića, VAR tehnologija ili bar neki njen eksperimentalni vid, mogli bi da već za dvije godine zažive i na ovdašnjim premijerligaškim terenima.

Ostaje da se vidi da li je to zaista izvodljivo ili je u pitanju samo želja fudbalskih radnika jer, riječ je o izuzetno skupoj tehnici koju ni mnogo bogatiji Savezi do sada nisu instalirali.

- Uvođenje VAR tehnologije koštalo bi oko dva miliona dolara i to je za nas trenutno preveliki izazov. Ali, naravno da razmišljamo u tom pravcu i da nam je to jedan od budućih ciljeva. Trenutni prioritet su nam tereni, jer nam je infrastruktura na vrlo niskom nivou. Pa mi, izuzev Zenice, "Grbavice" i Širokog Brijega nemamo pravog terena. Kritikujemo fudbalere kako loše igraju, a ne vidimo da je na našim terenima bilo kakva bolja igra jednostavno nemoguća - rekao je Prolić.

Nekadašnji arbitar, a sada šef odjela za sudije, tvrdi kako neće, uvođenjem VAR tehnologije, odmah sve biti perfektno, te da će i dalje odlučujući biti "ljudski faktor".

- Grešaka je bilo i uvijek će ih biti, te je jednostavno tako. One su sastavni dio igre ali će ih, svakako, biti mnogo manje. Dakle, i kada uvedemo VAR, opet će sve zavisiti od sudije, ali da će biti mnogo manje pritužbi - dodao je Prolić.

Da li se šef odjeljenja za sudije "zatrčao" najavljujući VAR tehnologiju već za dvije godine, ostaje da se vidi, ali mu svakako u prilog ne ide izjava direktora sektora za sport u FS BiH, Elmira Pilava.

- Trenutno, ono o čemu najviše razmišljamo su tereni i reflektori, odnosno poboljšanje infrastrukture, a VAR nam nije u prioritetu. Ta tehnologija je zaista skupa, negdje između 1,6 i dva miliona dolara i mi to bez pomoći sa strane ne možemo sami - istakao je Pilav.

Što se tiče okruženja, u Hrvatskoj je najavljeno uvođenje tehnologije već od naredne sezone. Čelnici tamošnjeg saveza sastaće se sredinom januara sa predstavnicima FIFA i UEFA na kojem očekuju da će dobiti konačnu dozvolu za uvođenje VAR-a. Istovremeno, FS Hrvatske je aplicirao za program "FIFA forvard", preko kojeg bi obezbijedili do 80 odsto potrebnih sredstava. Istovremeno, u Srbiji ističu kako je sve to za njih trenutno preskupo i da će proći možda i svih deset godina dok VAR ne zaživi i na terenima Superlige.

- Ne postoje tehnički uslovi da se to kod nas sprovede. Da bi se VAR koristio, svaka utakmica mora da bude pokrivena velikim brojem kamera, a ne vidim ko to može da plati. Klubovi sigurno ne mogu, a ni Savez nije u takvoj situaciji. Kada će to zaživeti kod nas, niko ne zna, možda za dvije, a možda i za deset godina - rekao je predsjednik Sudijske komisije FS Srbije, Zoran Petrović.

Trenutno, VAR se koristi u italijanskoj Seriji A, španskoj Primeri, njemačkoj Bundesligi, od februara u Ligi šampiona, a od naredne sezone i u engleskoj Premijer ligi.

Sudije bez iskustva

Kako je sam Salem Prolić potvrdio, međunarodne sudije iz BiH nisu do sada imale priliku da se koriste ovom tehnologijom.

- Koliko ja znam, nijedan naš sudija nije imao priliku da u Evropi sudi utakmicu na kojoj bi imao pomoć VAR tehnologije. Ali, ne sumnjam da će se oni dobro snaći i kada je mi uvedemo, ili ako u nekom od narednih međunarodnih takmičenja budu imali tu vrstu pomoći jer će sudije imati veliku podršku od strane ekipe koja utakmicu prati iz VAR sobe - naglasio je Prolić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )