FOTO: null

Poslanici u Skupštini distrikta Brčko danas su na vanrednoj sjednici započeli raspravu o informaciji o stanju privrede na području distrikta, te efektima podsticajnih mjera u privredi sa prijedlogom mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta.

Informacija u dnevni red uvrštena na prijedlog Kluba poslanika SDP-a, a poslanik te opozicione stranke Mustafa Sinanagić ukazao je na ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi brčanska privreda, zaključivši da s tim u vezi u distriktu vlada opšte beznađe, jer sve dosadašnje mjere nisu dale željene rezultate, nema novih investicija, a adminstrativne barijere sprečavaju poslovne inicijative.

Poslanik Socijalističke partije Perica Burgić ocijenio je da je u distriktu veoma izraženo prisustvo sive ekonomije, kao i da se grantovi ne dijele putem javnih poziva. 

"Jedan od izlaza iz ovakvog stanja je u novim investiranjima u poljoprivredu i prehrambeno-prerađivačku industriju. Prethodno treba riješiti probleme poput korupcije, politikantstva i strančarenja", sugerisao je poslanik SDP-a Esad Atić.

NJegov stranački kolega Adnan Drapić ocijenio je da je Brčko danas nesugurno područje za investiranja zbog postojanja mogućnosti za različita tumačenja pravnih propisa.

"Distrikt Brčko je jedina lokalna zajednica u BiH koja je imala šansu za privredni razvoj s obzirom da može samostalno donositi zakone i propise u svim oblastima. Da bi ova lokalna zajednica privukla domaće i strane investitore potrebno je, prije svega, da obezbijedi političku stabilnost, kao i da sigurnost za uložena sredstva bude utvrđena zakonima, rekao je predsjednik brčanskog parlamenta Đorđa Kojić.

Poslanik PDP-a Siniša Golić upozorio je na činjenicu da se u distriktu od 2009. godine povećava broj nezaposlenih. 

"Apsurdno je da se podsticajna sredstva u privredu iz godine u godinu povećavaju, a da se broj zaposlenih smanjuje", napomenuo je on.

Poslanik SDS-a Milan Purić ocijenio je da je problem korucije osnovna barijera privrednom i sveukupnom razvoju distrikta Brčko.

"Stagnacija privrednog razvoja, koja nas je zadesila, posljedica je pogrešno izvršene privatizacije državnih preduzeća. Ova kriza je nezaustavljiva sve dok se ne promijeni ekonomski sistem. Neophodno je da se što prije pristupi reviziji privatizacije", istakao je nezavisni poslanik Vukašin Panić.

Prema ocjeni poslanika PDP-a Miodraga Peranovića, informacija koja se danas našla u parlamentarnoj proceduri predstavlja više analizu posljedica nerada izvršne i zakonodavne vlasti u distriktu nego što se bavi uzrocima lošeg stanja u privredi.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi distrikta Brčko Damir Bulčević napomenuo je da je informacija o stanju privrede u distriktu sačinjena na osnovu statističkih pokazatelja u nekoliko posljednjih godina.

Poslije popodnevne pauze, poslanici će započeti drugi krug debate o ovoj informaciji da bi potom, kako je najavljeno, utvrdrili određene zaključke.

Po završetku vanrednog, uslijediće redovno zasjedanje Skupštine distrikta Brčko za koje je predložen dnevni red od 24 tačke, među kojima je predviđeno da se razmatra i usvaji i šest zakonskih akata. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )