FOTO: youtube

U starim dobrim vremenima svaka domaćica je redovno mijesila ove jednostavne kolačiće, koji su se topili u ustima. Postoji mnogo recepata za pripremu vanilica, ali neka pravila moraju se poštovati. Najprije, da bi se „topile“ u ustima, moraju biti spremljene sa mašću! U vanilice ne ide prašak za pecivo, zamiješeno tijesto treba pustiti da se „odmori“ prije pečenja. A sad možete krenuti na pripremu.

Sastojci:

200 g masti
4 kašike šećera
1 žumance i jedno cijelo jaje
sok i rendana kora limuna
500g brašna 


Priprema:
Mast pjenasto umutiti, a zatim dodati žumance i jedno cijelo jaje, sok i rendanu koru limuna. Sad usuti brašno i šećer, zamijesiti tijesto i ostaviti malo da se odmori. Potom razvući na pobrašnjenoj dasci koru debljine oko pola do jednog centimetra, pa vaditi modlom male pogačice. Redjati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 15-20 minuta, paziti da ostanu bijele. Pečene vanilice premazati pekmezom i sastavljati dvije po dvije, pa uvaljati u prah šećer. Vanilice čuvajte u limenoj posudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )