FOTO: InfoBijeljina

Centralna izborna komisija BiH zaključila je Centralni birački spisak za birače van Bosne i Hercegovine u kojem se nalazi 69.872 birača u Centralni birački spisak za glasanje iz inostranstva i istovremena odbila upis 10.749 birača za glasanje iz inostranstva.

Na samoj sjednici CIK-a istaknuto je da se po prvi put, prijava za glasanje iz inostranstva podnosila putem portala e-izbori što je značajno ubrzalo sam postupak prijave kao i samu komunikaciju na relaciji birač – Centralna izborna komisija.  
 
"Ovaj način prijave bio je značajan napredak. Svi koji su se prijavili pa čak i grupa koja nije dovršila prijavu je obavještena dva puta da nije dostavljena propratna dokumentacija. Svi ostali će imati priliku da ulože žalbu", rekla je Irena Hadžiabdić, član Centralne izborne komisije BiH.  Ona je istakla da CIK nikada ranije nije imao benefite da može ulaziti u ponovne kontrole prijave te da će u postupku rješavanja žalbi imati i angažovanog grafologa jer niko ne želi da se osloni na volju službenika prilikom kontrole potpisa. 
 
Na samoj sjednici CIK-a istaknuto je da je značajno povećan broj prijava za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima te da će glasanje biti otvoreno u 17 država. 
 
I Željko Bakalar, član CIK-a reka je da je elektronska prijava veliki napredak u procesu registracije te da je u prethodnom periodu "golgota" bila obraditi prijave te da je ovaj put to bilo dosta lakše.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )