FOTO: null

U Bosni i Hercegovini uvijek ima sudbinskih tema a mnoge od njih tiču se OHR i Visokog predstavnika, budući da se radi o insitituciji koja tumači ustav, kroji zakone, smjenjuje izabrane političke funkcionere, donosi „pomilovanja“...

Konačni autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma čiji je posao da osigura njegovo poštovanje i sprovođenje reformi, riječi su kojima gospodin Valentin Incko u najkraćem opisuje funkciju Visokog predstavnika za BiH. Mnogi poziciju na kojoj se Incko nalazi više ne doživljavaju ozbiljno, i ni približno onako kao kad su tu bili neki drugi ljudi. Što je i logično, jer i sam Incko kaže da je sadašnja uloga OHR sa razlogom daleko manje vidljiva i nametljiva. Ipak, njegova uloga ponovo je aktuelizovana stavljanjem na dnevni red referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

– Trenutne aktivnosti vlasti Republike Srpske na održavanju referenduma o pitanjima koja nisu u okviru nadležnosti RS, nažalost, predstavljaju kršenje obaveza tog entiteta prema Dejtonskom sporazumu. Ja sam ove stavove jasno iznio i u medijima, i u izvještaju koji sam podnio Savjetu bezbjednosti UN o ovom konkretnom pitanju.

Intervju pročitajte u novom broju magazina Istina koji izlazi u ponedjeljak 28. septembra

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )