FOTO: null

Bjesnilo je jedna od nastrašnijih zaraznih bolesti koja se sa životinja prenosi na ljude. Bjesnilo je neizlječivo i uvijek se završava smrću.

Bjesnilo je strašno i zbog toga što ozlijeđeni ljudi žive u stalnom strahu. Oni sa strepnjom očekuju naredno jutro jer se simptomi bjesnila mogu da ispolje i poslije više mjeseci, čak i godina. 

Protekle sedmice je krenula akcija obavezne vakcinacije pasa na području grada Bijeljina, te je iz veterinarskih ambulanti upućen apel vlasnicima pasa da to učine, ukoliko nisu do sada. 

"Bjesnilo je virusno oboljenje životinja, bolest koja se sa većine životinja prenosi ljudima. Ovo je bolest od koje nema izlječenja, ni kod životinja ni kod ljudi. Sada su vlasnici dužni da svoje pse dovezu na godišnju vakcinaciju protiv bjesnila", rekao je za portal InfoBijeljina Sandro Mađarac, doktor veterinarske medicine, dodajući da pse vlasnici treba da dovedu u veterinarsku ambulantu na području u kom se imanje vlasnika i nalazi. 

Mađarac dodaje da se bjesnilo kod pasa ne može odmah prepoznati. Potrebno je da se pas posmatra, da li pije vode, da li mu se oduzimaju ekstremiteti. 

"Hvala bogu na našem području nije bilo nekih većih promlema u proteklom periodu, ali bih podvukao da vlasnici svojih pasa redovno vakcinišu svoje pse", zaključio je na kraju razgovora Sandro Mađarac.

Zbog brojnih činjenica, sve mjere sprečavanja i suzbijanja bjesnila kod životinja nikada nisu dovoljno stroge jer se propusti plaćaju životima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )