FOTO: null

Nakon povlačenja "Torlaka" još neizvjesno ko će ga naslijediti u BiH. Nadležnima predstoji tender za novog proizvođača vakcina i seruma

Kao što su "Novosti " ekskluzivno i najavile prije mjesec dana, sada je i potvrđeno - Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" iz Srbije neće više uvoziti u BiH, jer je izgubio sertifikat (GMP). Roditelji koji još nisu vakcinisali svoju djecu, međutim, ne treba da brinu. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva kažu da su vakcinama snabdjeveni do 2019. godine.

S obzirom na to da je "Torlak" imao svojevrstan monopol na bosanskohercegovačkom tržištu, potencijalni korisnici se pitaju ko će ga naslijediti. U Institutu za javno zdravstvo RS, na pitanje da li će uskoro raspisivati tender za novog dobavljača, odnosno proizvođača, kažu da je za uvoz svakog lijeka odgovorna Agencija za lijekove i medicinska sredstva. Međutim, iz Agencije su nam objasnili drugačije.

- S obzirom na to da se vakcine za tržište BiH nabavljaju kroz sistem javnih nabavki, mi u regulatornom tijelu nismo nadležni za to i ne možemo prejudicirati čije će vakcine ući u program imunizacije umjesto "Torlakovih". Za raspisivanje tendera isključivo su nadležne entitetske javne zdravstvene institucije, odnosno Institut za javno zdravstvo RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS. Mi smo isključivo nadležni za izdavanje dozvola za prometovanje određenog lijeka na tržište BiH - objasnila je za "Novosti" pomoćnica direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Biljana Tubić.

"Torlak" je u Republici Srpskoj do sada plasirao četiri vakcine i jedan serum i to di-te, di-te proadultis, be-se-že, ana-te i antiviperinum (serum). Ostale vakcine su u "posjedu" drugih proizvođača, hepatitis B (za djecu), hepatitis B (za odrasle), MRP - proizvođač "Glakso Smit Klajn" (britanska farmaceutska industrija), vakcine: petovalentna (di-te-per, HiB, iPV), polio, vaxigrip, verorab - "Sanofi Paster" Francuska i imunoglobulin (protiv tetanusa) proizvođač "Kedrion", Italija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )