FOTO: null

Osiguravajuća društva u Republici Srpskoj, očekivano, veoma kratko su poštovala posljednji u nizu dogovora o obustavi nelegalnih popusta u autoosiguranju, premijski sistem se opet svakodnevno krši, a stanje na tržištu osiguranja je haotično, potvrdio je z

Predstavnici osiguravajućih društava u RS, pod pritiskom Agencije za osiguranje RS, dogovorili su krajem avgusta da prestanu sa davanjem popusta, ali taj dogovor je veoma kratko trajao.

Iako su tada svi u glas govorili da su spremni da stanu u kraj nelegalnim popustima u autoosigranju, predstavnici društava samo dva mjeseca nakon toga priznaju da od toga nije bilo ništa.

Sofić kaže da su društva, ali i sama Agencija za osiguranje utvrdili da se dogovor ne poštuje, te da neka društva ni u početku nisu stala sa popustima.

„Premijski sistem se svakodnevno krši. To je utvrdila i Agencija i Udruženje osiguravajućih durštava. U početku je to išlo manjim intenzitetom, ali je u posljednje vrijeme kulminiralo. Strpljenje je izdalo i druga društva, tako da je trenutno haotično stanje po pitanju primjene premijskog sistema u autoodgovornosti“, naglasio je Sofić.

On je istakao da će Udruženje i dalje pokušavati da radi na rješavanju ovog problema, ali nije želio da precizira koji bi sljedeći koraci mogli da budu preduzeti.

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković potvrdio je za CAPITAL da su popusti i dalje prisutni, ali da Agencija ne može da iskoristi mjere koje joj stoje na raspolaganju zbog toga što je to veoma teško dokazati.

„Popusti su učestala pojava, društva se malo pridržavaju, a malo ne pridržavaju premijskog sistema. Međutim, mi ovaj problem ne možemo riješiti bez drugih organa. Svi znamo da se popusti daju, ali ne možemo to da dokažemo, jer je na polisama iskazan iznos koji je u skladu sa tarifom, a društva daju besplatan tehnički pregled ili klijentima vraćaju novac u kešu“, naglasio je Dujaković.

On je istakao da bi u ovaj posao trebalo da se uključe i Poreska uprava RS i inspekcija.

„Mi nemamo nadležnost da, kao poreski inspektor, odemo u kontrolu ne predstavljajući se ko smo i da ako utvrdimo nezakonitosti zatvorimo društvo“, istakao je Dujaković i dodao da će u narednom periodu razgovarati i sa predstavnicima drugih organa kako bi zajedno pokušali da dođu do rješenja.

Nelegalni popusti u autoosiguranju RS prisutni su godinama unazad, a društva su i prije dogovora iz avgusta bezuspješno pokušavala da riješe ovaj problem.

Oni su 2014. godine čak potpisali i kodeks ponašanja kojim su se obavezali da neće davati nelegalne popuste u osiguranju od autoodgovornosti, ali ni to u praksi nije zaživjelo.

Krajem prošle godine na snagu je stupio i novi Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju RS, kojim je Agenciji data mogućnost da rigoroznije kazni društva koja daju nelegalne popuste.

Osim novčanih kazni, Agencija ima mogućnost i da privremeno oduzme dozvolu društvu za bavljene osiguranjem od autoodgovornosti. Ta dozvola društvu može da bude oduzeta na period od 30 do 180 dana, ali očigledno je da će i to teško ići jer za Agenciju postoji problem dokazivanja, a direktorima društava očigledno nije problem prekršiti sve zvanične dogovore i obećanja koja su dali na svim sastancima poslednjih 20 godina da će prestati sa popustima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )