FOTO: InfoBijeljina

BANjALUKA - Mljekarski sektor u Republici Srpskoj konstantno bilježi rast, a savremena oprema i tehnologija daju vjetar u leđa proizvođačima mlijeka da budu još konkurentniji na tržištu.

 

Zahvaljujući opremi za vještačko osjemenjavanje krava farmeri će povećati stada i proizvodnju, a “recept” za najkvalitetnije mlijeko će dobiti putem mobilne aplikacije.

Pomoćnik ministra za stručne usluge u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Bursać rekao je da riječ o kvalitetnoj i skupoj opremi, koju su nedavno dobila 23 farmera u Srpskoj.

- U projektu, koji realizuju USAID i vlada Švedske, učestvovalo je i resorno ministarstvo, pokazavši još jednom koliko je zainteresovano za razvoj mljekarskog sektora u Srpskoj. Mljekarski sektor je jedan od najbitnijih u poljoprivredi, zbog čega je veoma važno da obezbijedimo njegovu stabilnost i konkurentnost na tržištu - istakao je Bursać.

Dodao je da će ministarstvo i ubuduće podržavati ovakve projekte koji su značajni za cijeli agrarni sektor, jer stočarska proizvodnja troši 70 odsto biljne proizvodnje.

- Resorno ministarstvo izdvaja značajna sredstva za mljekarski sektor kroz podsticaje. Samo za premije za mlijeko na godišnjem nivou  izdvaja se više od 25 miliona KM - rekao je Bursać.

Ministarstvo je u prethodnim godinama, podsjetio je Bursać, stabilizovalo isplatu ovog podsticaja, koja se obavlja svakog prvog u mjesecu, tako da proizvođači mogu da računaju na ovu podršku i da planiraju razvoj svoje proizvodnje.

- To nije jedina mjera. Sve mljekarske farme imaju pravo da se prijave i za  mnoge druge vidove pomoći, između ostalog, za nabavku mehanizacije i izgradnju novih objekata - istakao je Bursać.

Viši stručni saradnik za EU integracije u oblasti stočarske proizvodnje u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miljan Erbez kaže da je kroz ovaj projekat napravljena aplikacija za nadgledanje obroka.

- To je interaktivna platforma koja je dostupna putem pametnih telefona i računara, a cilj je da, uz obuku od nekoliko minuta, farmer zna na koji način može da napravi najoptimalniji obrok za proizvodnju mlijeka. To je nešto što je prije računato algoritmima i operacije su trajale sat vremena, a sad farmeri za deset minuta pomoću aplikacije mogu da naprave kalkulaciju za od pet do 50 litara proizvodnje, zavisno od broja grla u štali - kazao je Erbez.

Dodao je da je u okviru aplikacije napravljena i mala zanimacija za farmere, koji imaju mogućnosti da sa prijateljima podijele svoja iskustva.

- Takođe, uradili smo knjigu “Slobodan način držanja goveda”, koja je objavljena u 400 primjeraka. Knjigom od 200 strana obuhvaćena su najnovija istraživanja iz cijelog svijeta - rekao je  Erbez i dodao da je cilj motivisati mlade da ostanu na selu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac kaže da je nova oprema i te kako značajna za razvoj mljekarstva.

- Farmeri više neće morati da čekaju veterinara za vještačko osjemenjavanje goveda. Takođe, veoma je značajna i aplikacija za pametne telefone koja će farmerima pomoći da bez muke naprave optimalni obrok za goveda - rekao je Usorac.

  Projekat

Direktor projekta Švedska/USAID “Farma dva” Bil Mejs rekao je da će oprema koja je uručena mljekarima, kao i obuka koju su prošli u prethodna dva mjeseca, doprinijeti da se mljekarstvo u Republici Srpskoj i BiH dalje modernizuje te da budu povećani količina i kvalitet proizvedenog mlijeka.

On je ocijenio da je situacija u mljekarskom sektoru u Republici Srpskoj dobra te da je poljoprivredna proizvodnja na dobrom putu razvoja kojim treba da nastavi i u budućnosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )