FOTO: null

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su na 38. redovnoj sjednici odluku o učešću grada u finasiranju nastavka izgradnje kanalizacione mreže i Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u iznosu od milion i 300 hiljada evra.

Nastavak izgradnje novih i sekundarnih kolektora, kao i proširenje postojeće kanalizacione mreže finansiraće se donacijom Vlade Holandije, preko programa „ORIO“, u iznosu od 6.500.000 evra, dok je obaveza Grada da u naredne dvije godine učestvuje u finasiranju izgradnje u visini od  14 odsto vrijednosti doniranih sredstava. Od nevedenih sredstava biće izgrađeni sekundarni kolektori broj dva (Beogradska ulica i ulice koje izlaze na nju), kolektori broj 5,6 i 7 (Ulica 27. marta i okolne ulice).

Ukupan godišnji budžet „ORIO“ programa je oko 180 miliona evra, za finansiranje projekata u 50 zemalja u razvoju, uključujući i BiH.

Program pruža podršku svim fazama projektnog ciklusa, od razvojne gdje se obezbjeđuje finansiranje od oko 50% projekta, do operativne i faze implementacije, gdje donacija iznosi do 35% vrijednosti projekta. Prema utvrđenim pravilima i principima za korišćenje sredstava iz programa „Orio“, sufinasiraju se infrastrukturni projekti čija je vrijednosti od  dva do 60 miliona evra.

Projektom izgradnje kanalizacionog sistema planirano da se na kanalizacionu mrežu spoje svi objekti u urbanom dijelu grada. Zvršetkom ovog projekta obezbjediće se odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda čime će biti zaštićeno izvorište pitke vode i podignut kvalitet podzemnih i površinskih voda na području Bijeljine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )