FOTO: pixabay

Držanje mediteranske dijete daje muškarcima najveće šanse za održavanje seksualnog života i u poodmakloj dobi, otkriva istraživanje Evropskog udruženja kardiologa prezentovano u Minhenu. Konzumacija maslinova ulja, povrća, voća, ribe i pasulja smanjuje rizik od erektilne disfunkcije za čak 40 posto, otkrili su naučnici.

Ovo saznanje navodi da zdrava ishrana u srednjim godinama osigurava aktivan seksualni život bez Viagre i drugih stimulansa u 60-ima i 70-ima. Stručnjaci s atinskog univerziteta vjeruju kako je ključ u maslinovom ulju jer su muškarci koji su trošili barem devet kašika sedmično imali puno manje problema s potencijom. U sklopu studije, proučavali su 670 volontera prosječne dobi od 67 godina.

Pored maslinovog ulja, otkrili su da su zaštićeniji oni muškarci čija je ishrana obuhvatala oko 13 porcija povrća sedmično, šest komada voća, tri porcije ribe te dvije porcije pasulja. Naučnici vjeruju kako takva dijeta pomaže muškarcima održati zdravo srce i protočne krvne žile, što onda rezultira dobrom cirkulacijom, između ostalog i u prepone.

Muškarci koji su se držali preporučene ishrane takođe su imali viši nivo testosterona jer su imali niži nivo tjelesne masnoće, koja utiče na hormone. “Viagra nije trajno rješenje, ona djeluje trenutno da možete izdržati jedan seks. Ovo, s druge strane, omogućuje muškarcima zadržavanje seksualne moći bez lijekova”, rekla je vođa istraživanja Christina Chrysohoou za Daily Mail.

Zabrinjavajuće je to što je muškarcima jednostavnije uzeti pilulu nego promijeniti životni stil. Erektilna disfunkcija pogađa 52 posto muškaraca između 40. i 70. godine života. Otkad se sredstva za potenciju mogu kupiti bez recepta, prodaja je nenormalno porasla, i to za 60 posto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )