FOTO: srpskainfo.com

Ranije kada se biralo mjesto za podizanje kuće strogo se vodilo računa da se ispoštuju svi rituali.

Duboko se vjerovalo da onostrane sile šalju povoljne i nepovoljne znake budućim vlasnicima, te se vjerovalo da su srećna mjesta za podizanje kuće ona na kojima su životinje mirne.
 
Tako bi, budući vlasnici, na mjestu gdje žele da podignu kuću često zagrađivali ovce i ostavljali ih da prenoće. Ako bi stado mirno spavalo, to mjesto bilo je pogodno za podizanje novog doma.
 
Još jedan ritual praktikovao se u Mačvi i Šumadiji i bio je vezan za životinje.

Naime, domaćin bi stavio četiri kamena na mjesta gdje treba da budu četiri kućna ugla. Sljedećeg jutra zavirili bi ispod kamenja, te ako bi ispod svakog od njih pronašli životinjicu ili insekta smatralo se da je mjesto pogodno za gradnju.
 
Ukoliko ne bi ništa našli, premestili bi kamenje. Postupak bi ponavljali sve dok se ne bi pojavio povoljan znak, a ako ga ne bi bilo, odustajali bi od gradnje na tom zemljištu.
 
Prinošenje žrtve bilo je obavezno na temeljima kuće

Žrtve su se prinosile prvo na temelju, potom na pragu, na ognjištu i krovu. Izvođenjem ovog rituala graditelji su željeli da umilostive više sile, čija je naklonost često smatrana promjenljivom.

Umjesto neke životinje, danas se u temelj ugrađuju flaša s vinom, žito ili novac. Na mjestu predviđenom za gradnju ljudi bi ostavljali čašu ili flašu punu vina, rakije, pšenice ili brašna, piše Stil Kurir.

Pokrivanje kuće

Najveća radost za domaćina je pokrivanje kuće, koje se u selu naziva pajdos. Taj dan većina majstora radi džabe. Komšije, rodbina i prijatelji, takođe bez poziva, dolaze u pomoć. Prije početka pokrivanja kolje se ovca ili ovan na temelju kuće. Žene iz komšiluka ili rodbine donose hljeb, rakiju, kafu, šećer, košulje, peškire.
 
Hranu prima domaćica kuće, a garderobu jedan od majstora kači na pripremljeni krst – vješalicu koja je skovana od letava i prikovana na vrhu krova. Ovo se u narodu naziva “podignuti rogovi”.

Po završetku radova, domaćin pripremi bogatu gozbu. Pred majstore se stavlja meso, uglavnom glava i plećka pečenog praseta. Pajdosu kuće uvijek je prisutan veliki broj gostiju, koji se uz pjesmu i muziku vesele do dugo u noć.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )