FOTO: null

Stranim državljanima i ove godine će biti izdate stotine dozvola za rad u BiH, a najviše ih se odnosi na sektor trgovine i uslužnih djelatnosti.

Savjet ministara BiH usvojio je godišnju kvotu radnih dozvola za strance, a planirano je da ih bude zaposleno 608. Na FBiH se odnose 362 dozvole, 200 će pripasti strancima za rad u Srpskoj, a 46 u Brčko distriktu.

Najveći broj radnih dozvola, 120, biće izdato strancima koji se bave trgovinom na veliko i malo, odnosno trgovačkim zastupnicima i posrednicima, komercijalistima i trgovcima. Na posao može računati i 115 stranaca koji se bave uslužnim djelatnostima kao što su pratioci putnika, turistički vodiči, stjuardese, kondukteri, kuvari nacionalne kuhinje, konobari, koordinatori, šefovi projekata, ali i direktori preduzeća u ovoj oblasti.

U prerađivačkoj industriji planirano je zapošljavanje 79 stranaca, a među njima su inženjeri, mesari, pekari, poslastičari, proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, prerađivači voća i duvana, ali i degustatori hrane i pića. U hotelijerstvu je planirano zapošljavanje 48 stranih radnika, a u građevinarstvu 40, počevši od inženjera do tesara, zidara, molera, varilaca i armirača.

Radne dozvole će dobiti određeni broj vozača u međunarodnom saobraćaju i inženjera iz te oblasti, te ratara, voćara, šumara, uzgajivača ribe i školjki te mineri. U planu je zapošljavanje i batlera, domara, njegovatelja i SOS majki.

Najmanje radnih dozvola, svega 25, planirano je za oblast obrazovanja, ali je predviđeno čak i zapošljavanje stranih vaspitača. U sektoru informacija i komunikacija mjesta će biti za IT tehničare i informatičare. U oblasti javne uprave i odbrane planirano je zapošljavanje pet radnika, a neka od traženih zanimanja su referenti za socijalnu zaštitu i matičari.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ističe da najveći dio kadra koji BiH planira da zaposli u ovoj godini iz inostranstva ima u evidenciji entitetskih zavoda za zapošljavanje.

- Samo u Tesliću na birou ima oko 30 inženjera saobraćaja koji traže posao, a ista je situacija i sa vaspitačima. Gorući problem je što kvalitetna radna snaga odlazi sa domaćeg tržišta, a lošija ostaje. Sve talente pokupiše stranci, a tako će biti i sa radnicima. Na domaćem tržištu već nedostaje inženjera obućarstva, a ista situacija je i u zemljama u okruženju - naveo je Škrebić apelujući na institucije da povedu računa o tim negativnim trendovima.

Savjet ministara BiH, pored izdavanja novih radnih dozvola, svake godine i produžava već izdate dozvole za rad strancima. Ove godine produžene su dozvole za više od 1.000 stranaca koji su posao dobili ranijih godina.

Planirano zapošljavanje stranaca

* 362 - FBiH

* 200 - RS

* 46 - Brčko

Djelatnosti u kojima je planirano najveće zapošljavanje stranaca

* 120 - trgovina

* 115 - uslužne djelatnosti

* 79 - prerađivačka industrija

* 48 - hotelijerstvo

* 40 - građevinarstvo

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )