FOTO: null

Spoljnotrgovinski deficit BiH u oblasti poljoprivrede iznosi čak dve milijarde maraka. Ova činjenica potvrđuje da je domaća poljoprivredna proizvodnja ugrožena, a samim tim i prehrambena sigurnost građana Srpske.

To je navedeno u informaciji ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Steve Mirjanića o zaštiti domaćeg agrara i spoljnotrgovinskom poslovanju koju je usvojila Vlada RS.

Vlada Srpske zatražila je od nadležnih organa na nivou BiH da preduzmu aktivnosti na primeni mera koje će doprineti unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštiti domaće proizvodnje u oblasti agrarnog sektora.

Naglašeno je da bi promena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima sa EU, a u vezi tradicionalne trgovine sa Hrvatskom, bila izuzetno štetna po agrarni sektor Srpske i BiH u celini.

Stav Vlade je da carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osetljivost, treba da ostane na snazi do ulaska BiH u EU.

Kada je reč o radu graničnih organa, Vlada Srpske smatra neophodnim uvođenje obaveznog merenja poljoprivrednih proizvoda prilikom uvoza, čime bi se onemogućile manipulacije uvoznika o količini roba koje se uvoze u BiH i povećao prihod od poreza na osnovu količine uvezene robe.

Bescarinske kvote

EU je, dodaje se u informaciji, delegaciji BiH ponovila stavove o količinama za koje traže bescarinske kvote, između ostalog 2.190 tona živih goveda, 2.540 tona živih svinja, 17.830 tona mleka i mlečnih proizvoda, 10.490 tona jogurta i kiselog mleka, 1.470 tona piletine, 360 tona maslaca, 520 tona svežih sireva, 170 tona meda, te 1.230 tona krompira.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )