FOTO: InfoBijeljina.com

Ukupan broj posjetilaca Muzeju Semberije u 2018. godini iznosio je 5.943 što je za 630 više nego u 2017. godini. Od 5.943 posjeta, 2.904 su bile u oviru kolektivnih posjeta.

Muzej Semberije je osnovan Odlukom SO Bijeljina 1970godine. Muzej je finansiran od strane republičkog budžeta, a od 1998. do danas još uvijek se finansira samo iz budžeta Grada  Bijeljina i jedini je muzej u RS koji se ne finansira iz republičkog budžeta. 

Izvjesno vrijeme  vodile su se  aktivnosti u Ministarstvu prosvjete i kulture da se Muzej Semberije i zvanično preregistruje kao regionalna matična ustanova (za opštine Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Zvornik, Osmaci, Šekovići, Vlasenica, Milići, Bratunac i Srebrenica). 

Ustanova je opšteg tipa, što znači da njeguje sve osnovne muzejske discipline i da ima stalne postavke za arheologiju, etnologiju i istoriju, kao i odgovarajuće depoe ovih osnovnih muzejskih zbirki, a  još posjeduje umjetničku i prirodnjačku kolekciju. Muzej posjeduje i stručnu biblioteku, fototeku i hemeroteku, kao i kancelarije za administrativne poslove i pomoćne poslove. 

Muzej je definisan kao neprofitna, stalna ustanova u službi društva i njegovog razvoja, otvorena za javnost, koja nabavlja, konzervira, istražuje, saopštava i izlaže u svrhe proučavanja, obrazovanja i uživanja materijalne i nematerijalne dokaze o ljudima i njihovom okruženju. Dakle, u Muzeju Semberije kompleksno su zastupljene edukativna,  zabavna, naučna i izložbena komponenta, kao i u svim muzejima opšteg tipa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )