FOTO: null

Vlada Republike Srpske usvojila je danas prijedlog izmjena i dopuna seta zakonskih rješenja i akcioni plan za suzbijanje "sive ekonomije".

Utvrđene izmjene zakona odnose se na izmjene i dopune Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, Zakona o inspekcijama, Zakona o poreskom postupku, Zakona o sistemu javnih službi i Zakona o komunalnoj policiji.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je novinarima u pauzi sjednice Vlade Srpske da je osnovno opredjeljenje Vlade da se prošire ovlaštenja svih kontrolnih organa kada su u pitanju neregistrovana djelatnost i neprijavljeni radnici, a da ovlaštenja za takve kontrole dobije i komunalna policija koja ih do sada nije imala.

On je naglasio da je izmjenama zakonskih rješenja predviđeno da radnici mogu da počnu da rade tek nakon što budu prijavljeni u Poreskoj upravi i dobiju identifikacionu karticu, a predviđene su i oštrije sankcije, odnosno zatvaranje objekta za neregistrovanu djelatnost i neprijavljene radnike.

"Cilj ovih mjera jeste prije svega da se zaštite radnici i dobri poslodavci koji imaju registrovanu djelatnost i prijavljene radnike od onih koji to nemaju", rekao je on.

Tegeltija je naglasio da se do sada dešavalo da radnik nikada nije bio prijavljen u Poreskoj upravi niti su mu uplaćivani porezi i doprinosi zbog čega će se sada prvo izdavati identifikacione kartice novozaposlenim radnicima, a onda i svim zaposlenima u Srpskoj.

On je naglasio da je neprijavljen rad trenutno najprisutniji u građevinarstvu, te uslužnim djelatnostima, a da se dešavalo i da preduzeća sa jako velikim profitom imaju malo prijavljenih radnika.

"Prvenstveni cilj ovih zakonskih rješenja nije finansijski efekat; cilj ovih zakonskih rješenja jeste zaštita radnika i dobrih poslodavaca što će se pozitivno odraziti i na javne finansije. Naš je cilj da ukoliko bude dobrih efekata idemo sa daljim rasterećenjem privrede jer smatramo da će time biti puno više onih koji bi iz sive zone prešli u legalnu djelatnost", istakao je Tegeltija.

Ministar finansija Srpske dodao je i da su najveći problemi kada je riječ o "sivoj ekonomiji" - neregistrovana djelatnost, "rad na crno", neregistrovani promet i nedovoljna saradnja između kontrolnih organa uključujući i republički i lokalni nivo.

Prema njegovim riječima, ogroman problem predstavlja i spoljnotrgovinski promet, ali da on nije u nadležnosti entiteta.

Tegeltija je najavio da bi već u maju trebao biti usvojen novi set zakonskih rješenja među kojima će biti tretiran i stečajni postupak.


Akcionim planom do zajedničkih operativnih aktivnosti

Akcionim planom za borbu protiv "sive ekonomije" predviđene su zajedničke operativne aktivnosti svih inspekcija, Poreske uprave Republike Srpske, MUP-a i Republičke uprave za igre na sreću, kao i koordinaciono tijelo koje bi rješavalo sukob njihovih nadležnosti, izjavila je Zora Vidović, direktor Poreske uprave.

Vidovićeva je rekla da se u ovom dokumentu nalaze samo one mjere koje će dovesti do suzbijanja "sive ekonomije".

"Predložili smo Vladi da donese odluku o imenovanju koordinacionog tijela za djelovanje inspekcijskih organa u kojem bi se nalazili predstavnici svih navedenih institucija", rekla je Vidovićeva novinarima u pauzi sjednice Vlade Republike Srpske.

Prema njenim riječima, koordinaciono tijelo sastajaće se najmanje jednom mjesečno i rješavaće sve probleme u vezi sa eventualnim preklapanjem nadležnosti, što bi značajno umanjilo troškove inspekcijama i poreskim obveznicima.

"Treći dio akcionog plana odnosi se na usavršavanje inspektora, a predložili smo i da svi inspektori u Republici Srpskoj budu sertifikovani svake četiri godine", rekla je Vidovićeva.

Ona je navela i prijedlog da se izmjenama Zakona o državnim službenicima uvede trajna zabrana obavljanja poslova inspektora za sve ove službenike kojima se dokaže korupcija, bez obzira na visinu izrečene kazne.

"Mislimo da Vlada treba da uđe i u širu aktivnost borbe protiv sive eknomije, a to je obukom građana, svih institucija, nevladinih organizacija, kako bismo zajednički djelovali i razvijali svijest kod ljudi šta znači plaćanje poreza", rekla je Vidovićeva.

Ona je rekla da sadržaj akcionog plana nije zatvoren, jer je riječ o živoj materiji koja će u toku godine doživjeti izmjene.


Veća ovlaštenja inspektorima

Direktor inspektorata Republike Srpske Predrag Tomić rekao je da će svi inspektori koji rade u Inspektoratu Republike Srpske dobiti ovlaštenje za kontrolu odredaba o registraciji subjekata za obavljanje određene djelatnosti, kao i kontrolu odredaba o registraciji obveznika doprinosa u jedinstvenom sistemu registracije.

Prema njegovim riječima, ovom rješenju se pristupilo da ne bi došlo do povećanja troškova novim zapošljavanjima u radnoj inspekciji.

"Inspektorima su data veća ovlašćenja, tako da u slučaju da inspektor u toku svoje kontrole otkrije nedozvoljene aktivnosti, ona ima pravo da zatvori privredni objekat na najmanje 15 dana", izjavio je Tomić novinarima u pauzi sjednice Vlade Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ukoliko inspektor u toku svoje kontorole konstatuje da neko radi nelegalno, ima pravo da konfiskuje i oduzme svu robu i predmete.

On je naveo da će drugostepeni organ biti odbor koji će formirati Vlada Republike Srpske.

"Odbor će imati sedam stalnih članova i četiri povremena. Stalni članovi će biti predstavnici Ministarstava industrije, energetike i rudarstva, zatim finansija, rada i boračko-invalidske zaštite, trgovine i turizma, prostornog uređenja, građevine i ekologije, te Ministarstava trgovine i lokalne uprave i samouprave", istakao je Tomić.

Prema njegovim riječima, inspektorat se sastoji od 13 inspekcija, čija su ovlaštenja tačno definisana.

"Zbog nedostatka inspektora u pojedinim oblastima pribjeglo se rješenju da svih 248 inspektora koji rade u Inspektoratu Srpske, dobiju ovlaštenje da mogu kontrolisati da li je posao legalan, da li su uplaćeni doprinosi i da li su prijavljeni radnici", rekao je Tomić.

On je napomenuo da su ranije drugi stepen činila resorna ministarstva, ali će sada biti zastupljeni predstavnici svih ministarstva, koji će donositi jedinstvene odluke u slučaju žalbe onoga ko je bio predmet inspekcijskog nadzora.

Tomić je napomenuo da se u Inspektoratu trenutno provodi projekat čija će komponenta biti i sertifikacija inspektora.

"Sertifikacija inspektora radiće se posredstvom računara, a svaki inspektor će moći da izabere jednu od opcija da odgovara, nakon čega će dobiti rezultat", objasnio je Tomić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )