FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Pekingu da je veoma važno da Komunistička partija Kine podstakne domaće kompanije da više ulažu u Republiku Srpsku, s obzirom na značaj partije u kreiranju politike ove države.

Dodik je istakao da se u Kini malo šta dešava bez potvrde ili podrške Komunističke partije.

"Komunistička partija je rukovodeća snaga Kine. Partija i njeno rukovodstvo osmišljavaju sve važne politike, a državni organi to sprovode veoma disciplinovano i uspješno", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Nakon sastanka sa šefom Odjeljenja za međunarodne poslove Komunističke partije Kine Song Taom, Dodik je rekao da je važno što su razgovarali o uspostavljanju ekonomske saradnje, s obzirom na to da je partijska saradnja najbolji uvod u dobru ekonomsku saradnju.

"Na sceni je projekat žJedan put-jedan pojasž koji podrazumijeva ekonomsku saradnju. Važno je da svi ti projekti koje možemo da privučemo u Republiku Srpsku nisu politički uslovljeni. Primjećuje se da je Komunistička partija veoma modernizovana i može da odgovori izazovima. Kreator je uspješne Kine koju vidimo", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je najavio da će krajem mjeseca delegacija Komunističke partije Kine posjetiti Banjaluku, dok će delegacija SNSD-a otići u desetodnevnu posjetu Kini.

Dodik je rekao da bi projekat formiranja slobodnih ekonomskih zona u Srpskoj mogao biti uspješan, te da je njegov sagovornik rekao da će ohrabriti kineske kompanije, čiji bi dolazak realizaciju ovog projekta učinio više mogućom.

"Ovdje se spominje uspjeh ostvaren izgradnjom Termoelektrane žStanariž. Važno je da nastavimo tu saradnju, kineske kompanije pokazuju sposobnost da mogu na najbolji mogući način da realizuju te projekte", kaže Dodik.

Delegacija Republike Srpske, koju predvodi Dodik, boravi u višednevnoj posjeti Kini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )