FOTO: InfoBijeljina

Načelnik opštine Lopare Rado Savić ocijenio je uspješnim učešće ove majevičke opštine na Samitu poslovne dijaspore "Ekspo 2018" u Cirihu.

"Na ovogodišnjem samitu našu lokalnu zajednicu predstavljaju moderna destilerija `Epoha` i firma `Đokić metal` koja je plod saradnje sa dijasporom, a na posebnom štandu predstavili smo opštinu Lopare i njene potencijale, te određene privredne subjekte", rekao je Savić novinarima. 

On je nampomenuo da je privredni forum Srbije, Republike Srpske i Švajcarske, koji se dešava paralelno sa samitom poslovne dijaspore, odličan primjer kako treba da se povezuje privreda ovih zemalja. 

"U narednom periodu treba još više opština i gradova iz Republike Srpske da uključimo, pokažemo i predstavimo u Švajcarskoj, jer onaj ko se povezuje i pronalazi partnere može da poboljša privredu i pokrene otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Savić. 

Prema Savićevim riječima, opština Lopare sarađuje od 2010. godine sa dijasporom i ta saradnja dala je konkretne rezultate u otvaranju nekoliko privrednih pogona koji svoje proizvode plasiraju na evropska tržišta. 

"Važno je pomoći dijaspori da očuva kulturu i tradiciju, kao i tradicionalne vrijednosti svog kraja koji će na najbolji mogući način prikazati drugim narodima i kulturama", rekao je Savić. 

On je podsjetio da opština Lopare učestvuje na ovom samitu već treću godinu. 

Na dvodnevnom skupu u Cirihu, koji je otvoren juče, prisutno je 40 izlagača iz Srbije, Republike Srpske i dijaspore, kao i stotinu učesnika ekonomskog poslovnog foruma. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )