FOTO: null

Iz Pokreta Uspješna Srpska tvrde da grad Bijeljina i Skupština grada koče postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta.

"Površina poljoprivrednog zemljišta na području grada Bijeljina koje je u svojini Republike Srpske iznosi 4.569,71 hektar. Od te površine, do sada je više od pola, tačnije 3.106 hektara, dodijeljeno putem koncesije. Razlog za to je što grad Bijeljina i Skupština grada još od 2012. godine (prema dokumentima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske), koče postupak davanja u zakup ovog zemljišta", navodi se u saopštenju Pokreta Uspješna Srpska.

Iz ovog pokreta ističu da je godinama sve ostajalo na želji Grada da zemlju dodijele putem zakupa, jer nisu učinjeni predviđeni koraci da bi postupak bio sproveden do kraja.

"31. januara 2018. godine Grad je dobio saglasnost za raspisivanje javnog poziva za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Srpske. Međutim, proces je ponovo stao jer je odluka o raspisivanju javnog oglasa povučena sa dnevnog reda posljednjeg zasjedanja Skupštine grada", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je time, osim što su poljoprivrednici uskraćeni za obrađivanje velikih parcela "u komadu", a po povoljnoj cijeni, oštećena i lokalna zajednica.

"Cijena zakupa hektara zemljišta je u prosjeku oko 100 KM (cijene se razlikuju po klasama). 70 odsto zakupa ide lokalnoj zajednici, u ovom slučaju gradu Bijeljina, a 30 odsto resornom ministarstvu. Prevedeno na jezik brojki, Bijeljina bi godišnje na 1.000 hektara zemljišta koje je dato u zakup, u prosjeku dobila 70.000 KM. I to je samo za jednu godinu i samo za 1.000 hektara. Imajući u vidu da ova `saga` traje već više od pola decenije i da je na području Bijeljine skoro 5.000 hektara zemljišta u vlasništvu Republike Srpske, jasno je da su gubici milionski", ističu u Uspješnoj Srpskoj.

"S druge strane, 2016. godine na raspolaganju za zakup je bilo 1.028 hektara zemljišta u vlasništvu Republike. Prema podacima iz ove godine, sada je za dodjelu dostupno svega 234 hektara. Tražimo odgovor Gradske uprave, šta se dogodilo sa nedostajuća 794 hektara?", pitaju iz Pokreta Uspješna Srpska.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )