FOTO: null

Sezona grijanja u Bijeljini danas je uspješno završena jer protekle zime nije bilo većih kvarova ni problema u isporuci toplotne energije, kao ni pritužbi korisnika, izjavio je Srni direktor "Toplane" Radomir Marjanović.

"Potrošnja uglja od 4.300 tona u ovoj sezoni veća je u odnosu na prošlu kada je potrošeno 3.700 tona, ali bilo je godina kada smo trošili i više od 5.000 tona uglja", rekao je Marjanović. 

Prema njegovim riječima, protekla zima nije bila ekstremna u pogledu niske temperature, najniža od minus 17 stepeni Celzijusovih izmjerena je oko Nove godine, ali je potreba za grijanjem bila konstantna tokom cijele sezone. 

Marjanović kaže da je procenat naplativosti oko 83 odsto do početka svake naredne sezone. 

"Cijena grijanja u Bijeljini nije mijenjana od 2010. godine iako postoji ekonomska računica za poskupljenje, ali smo zbog krize zadržali cijenu da ne bismo dodatno ugrozili standard korisnika", ističe on. 

Cijena grijanja je 2,75 KM po metru kvadratnom stambenog prostora i plaća se tokom šest mjeseci. 

Marjanović podsjeća da Gradska toplana vrši i očitavanja zagađenosti vazduha u sezoni grijanja i da tokom zime nije bilo odstupanja od propisanih granica. 

Gradska toplana u Bijeljini stara je više od 30 godina i riječ je o dva industrijska kotla nekadašnje fabrike u gradu. 

Gradska toplana zagrijava 70.000 metara kvadratnih prostora, a 90 odsto korisnika su fizička lica. 

Marjanović očekuje da će do naredne sezone biti završeno širenje toplovodne mreže u centru grada i uključivanje velikih korisnika kao što su Gradska uprava, ustanove i institucije u gradskom jezgru, što bi značajno smanjilo zagađenje vazduha u Bijeljini. 

Prema njegovim riječima, to bi bilo oko 7.000 metara kvadratnih novih korisnika, a eliminisalo bi se desetak malih kotlovnica u ovim zgradama koje su veliki zagađivači u samom centru grada. 

Iz gradske kase rad "Toplane" subvencionisan je protekle sezone sa 40.000 KM, a Marjanović kaže da u budžetu za ovu godinu nisu predviđena sredstva za ovu namjenu. 

Postrojenja "Toplane" su do kraja aprila u pripravnosti i grijanje se uključuje ukoliko je temperatura u 21.00 čas tri dana 12 stepeni Celzijusovih i niža, a nakon toga počinju pripreme za redovan godišnji remont. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )