FOTO: null

Rekordan broj posjetilaca je tokom ove godine prisustvovao raznim manifestacijama koje su organiziovane u Centru za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku, najmlađoj kulturnoj ustanovi u regiji.

Od osnivanja 2008. godine  pa sve do sada ova kulturna ustanova organizovala je više od 500 događaja. Pozorišne predstave, izložbe u galeriji, koncerti, književne večeri, akademije, kursevi stranih jezika, samo su neke od mnogobrojnih aktivnosti koje su, kako prethodnih, tako i ove godine obilježile rad Centra za kulturu u Ugljeviku.

Jedano od najupečatljivijih dešavanja, koje je sadržajno obogatilo kulturni život Ugljevika protekle godine, jeste Likovna kolonija koja je organizovna, zajedno sa Misijskim odborom Eparhije zvorničko-tuzlanske i uz blagoslov vladike Hrizostoma, a čiji je generalni pokrovotelj bila opština Ugljevik.

Na Likovnoj koloniji učestvovali su eminentni akademski slikari, među kojima su bili profesori likovnih akademija u Novom Sadu i Beogradu. Nakon okončanja Likovne kolonije ugljevički Centar za kulturu postao je bogatiji za 40 slika koje su ostale u njegovom trajnom vlasništvu.

Takođe, ugljevički Centar za kulturu, zajedno sa Osnovnom muzičkom školom „Kornelije Stanković“, svake godine organizuje festival „Dani harmonike“ na kome nastupaju poznata svjetski virtuozi na harmonici.

Najgledanija pozorišna predstava  pod nazivom „Filip Višnjić“, prva pozorišna predstava koja se bavi životom slavnog pjesnika i guslara, izvedena je na sceni Centra za kulturu u saradnji sa glumcima Narodnog pozorišta iz Beograda.

Centar za kulturu može se pohvaliti i  izdavačkom djelatnošću, u okviru koje je izdao knjigu prof. dr Dragana Simeunovića iz Beograda „Velikani naše istorije“, koja govori o četiri ličnosti sa ovih prostora – Filipu Višnjiću, Knezu Ivi od Semberije, Vasi Pelagiću i Husein-kapetanu Gradaščeviću“.

Osim sa domaćim kulturnim ustanovama, ugljevički Centar za kulturu poznat je po dobroj saradnji i sa kulturno - obrazovnim ustanovama iz inostranstva, kao što je  Švedska Građanska školom iz Geteborga sa kojom je organizovan kurs engleskog jezika za sve zainteresovane ugljevičane.

Jedan od prioritetnih zadataka u radu ove ustanove, zacrtan u planu za realizaciju u toku ove godine, jeste izrada replike kuće u rodnom mjestu Filipa Višnjića – Gornjoj Trnovi.

„Glavni strateški plan za razvoj kulturno-istorijskog turizma opštine Ugljevik i šire regije u ovoj godini jeste izrada replike kuće u rodnom mjestu Filipa Višnjića.Trenutno smo u fazi pronalaženja odgovarajuće lokacije u Gornjoj Trnovi – Višnjićevom rodnom mjestu. Imamo dogovorenu saradnju sa kompanijom `Novosti` iz Beograda i Radio-televizijom Srbije koji će podržati ovaj projekat, kao i sa Radio-televizijom Republike Srpske i Vladom Srpske.Nosilac projekta je opština Ugljevik i Centar za kulturu „Filip Višnjić “, kaže u izjavi za InfoBijeljina Predrag Vujević, direktor Centra za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku.

Centar za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku replika je stare Upravne zgrade Rudnika koja je izgrađena 1927. godine u Starom Ugljeviku, a nekada je bila sjedište opštine, koje je početkom 80-tih godina preneseno na novu lokaciju na kojoj se i sada nalazi.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )