FOTO: null

U Bijeljini je danas svečano obilježen uspješan završetak projekta ,,Partnerstvo za razvoj agrobiznisa,, kroz koji je USAID povezao domaće poljoprivredne proizvođače i prerađivače sa firmama iz dijaspore u programu vrijednom šest miliona američkih dolara.

U programu proizvodnje krastavaca kornišona učestvovali su firma iz Austrije, četiri domaće firme iz Bijeljine, Tuzle, Sarajeva i Živinica i 1.500 kooperanata u 60 opština Republike Srpske i BiH. 

Zamjenik šefa misije Ambasade SAD u Sarajevu Pol Horovic rekao je novinarima da je ovo partnerstvo u agrobiznisu za pomoć malim poljoprivrednicima obuhvatilo pet hiljada ljudi, koji su na neki način imali korist od njega. 

"Veoma je važno partnerstvo koje USAID kroz svoje programe ima sa dijasporom iz BiH, s obzirom da dva miliona ljudi iz BiH živi kao dijaspora u 50 zemalja, a kroz ovaj program imaju priliku da investiraju u privredu BiH", istakao je on. 

Horovic je ocijenio da je ovaj program pokazao koliko uspješna takva saradnja može biti. 

Prema njegovim riječima, pravilno ulaganje u privredu BiH omogućava stvaranje novih radnih mjesta. 

"Ulaganje u privatni sektor i iz privatnog sektora je model koji nam je pokazao da je vrlo važno djelovati na taj način, jer je to vjerovatno najlakši put da se ostvare rezultati", zaključio je Horovic na svečanosti koja je održana u turističkom kompleksu Etno sela "Stanišići" kod Bijeljine. 

Predstavnici prerađivača rekli su novinarima da je ove godine proizvedeno 4.200 tona kornišona vrhunskog kvaliteta, da se projekat nastavlja još četiri godine, te da je naredne godine planirano povećanje proizvodnje od minimalno 20 procenata. 

Proizvedeni kornišoni plasiraju se dijelom u domaće prerađivačke kapacitete, a 75 odsto proizvodnje na tržište EU. 

Poljoprivrednik iz Kakmuža u opštini Petrovo Jelica Dujković rekla je novinarima da je sa ostvarenim prinosom od šest tona krastvaca na jednom dunumu zemljišta njena četvoročlana porodica zaradila 5.000 KM. 

Prema njenim riječima, saradnja dijaspore i domaćih prerađivača i proizvođača u poljoprivredi omogućila je za njeno domaćinsto zahtjevan, ali vrlo isplativ posao. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je na svečanosti zahvalio svima koji pokušavaju da pomognu u razvoju poljoprivrede na ovom području sa 54.000 hektara obradivog zemljišta i sa značajnim prerađivačkim kapacitetima. 

Prema njegovim riječima, ovaj projekat partnerstva u agrobiznisu omogućio je da se dobre prakse i iskustva iz razvijenih evropskih zemalja prenesu u domaću privredu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )