FOTO: InfoBijeljina

Loparsko selo Peljave odnedavno krase ruže. Dvije parcele rasadnika ruža neposredno uz magistralni put kroz centar sela su poslovna ideja Cvjetka Josipovića koja je zaživjela zahvaljujući vrijednom domaćinu i činjenici da konkurencija u ovom poslu još nije velika.

Ovaj ružičnjak dokaz je da u kraju, u kome najveći broj porodica živi od voćarstva i stočarstva, ima i novih i originalnih ideja kada je u pitanju poljoprivreda. Ovaj pionirski poduhvat na Majevici, Josipović je počeo prije par godina. Danas hiljade prelijepih cvjetova čekaju svoje vrijeme za sadnju u nekom dvorištu, bašti ili na javnoj površini. Cvjetko je po zanimanju električar, ali mu je predodređena drugačija sudbina, koju je možda prizvao i samim imenom koje nosi.

- Bavimo se proizvodnjom ruže poliante koja je krenula kao osnovna a u zadnje dvije godine imamo i ruže stablašice koje su sada aktuelne. Pošto je  proizvodnja ruže  u BIH deficitarna, plasiram ih drugim rasadnicima i tako kompenzujem troškove proizvodnje. Krenuo sam sa nekih 1000 sadnica, a sada imam nekih devet-deset hiljada sadnica ukupno pod zasadom – kaže mladić zlatnih ruku. 


Rasadničkim poslom, proizvodnjom sadnica ruža, Cvjetko se bavi osam godina. Počeo je slučajno, radeći za druge savladao je zanat, a za ovaj posao iskoristio je sopstveno zemljište. Svaka sadnica se proizvodi u dvogodišnjem procesu. Podloga je divlji šipak na koju se kalemi ruža, a svaka sadnica se prodaje tek poslije dvije sezone. Posao zahtijeva mnogo truda i rada, a i svakodnevno prisustvo u rasadniku radi zaštite od korova i biljnih bolesti.

- U početku je bila mala i potražnja a kako se tržište širilo, tako smo i mi više sadili. Iduću godinu planiramo nekih 10.000 sadnica za sadnju.Ulažemo dosta u onlajn marketing, fejsbuk , instagram, blogovi, u početku su kupci bili lokalni  a sada plasiramo na tržište Sarajeva, Neuma, Cazina, Goražda, Gradiške. Imao sam podršku i opštine Ugljevik i opštine Lopare  a nadam se da će ovu proizvodnju prepoznati i podržati i nadležno ministarstvo. Jer planiram da ostanem ovdje i da razvijam ovaj posao – kaže Josipović za portal InfoBijeljina. 

 
Sadnicama ruža iz rasadnika u Peljavama ukrašena su mnoga dvorišta u ovom i okolnim mjestima. Pošto je veliki broj domaćinstava tražio i pomoć u sadnji i održavanju ruža i ukrasnih sadnica, Cvjetko je registrovao i preduzetničku radnju za uređenje i održavanje dvorišta. Za sada sve poslove obavlja sam uz povremenu pomoć, ali se nada da će se njegov posao uspješno razvijati, što bi značilo i otvaranje novih radnih mjesta. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )