FOTO: srna

Šef Odsjeka za urologiju u Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini LJubinko Petković rekao je večera da je inkontinencija problem koji raste u svim zemljama Evrope, pa tako i u BiH, a da uspjeh liječenja zavisi od pravovremenog dijagnostifikovanja i početka terapije.

Petković je na predavanju o ovoj temi rekao da podaci pokazuju da između 45 i 50 odsto Evropljana jednom u životu iskusi problem nevoljnog oticanja urina.

On je ukazao na znatan porast troškova liječenja ove bolesti, te naveo da će, prema projekcijama Evropske asocijacije urologa, ovi troškovi do 2030. godine dostići 650 milijardi evra.

Petković je ukazao na to da u društvu još postoji stigma kada je riječ o urološkim oboljenjima, posebno inkontinenciji.

"Ovo je kod nas i dalje ozbiljan medicinski, ali i psihološki i socijalni problem, jer znatno utiče na kvalitet života pacijenata", naveo je Petković povodom Evropske urološke sedmice.

On je naglasio da je važno javiti se ljekaru pri prvim znacima problema, kako bi se utvrdilo da li je riječ o privremenoj inkontinenciji, upali, nekoj ozbiljnijoj bolesti ili neurološkom oboljenju.

Predavanje je održano u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini, a bilo je namijenjeno građanima, koji su svojim prisustvom i pitanjima pokazali veliko interesovanje za ovu temu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )