FOTO: null

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac očekuje da će proljećna sjetva u Srpskoj u punom jeku početi naredne sedmice, ukoliko bude više sunčanih dana.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici će i ovog proljeća najviše sijati kukuruz, dok će manje biti zastupljena soja i suncokret, kao i krmno bilje.

Usorac je rekao da poljoprivrednici očekuju isporuku dizel goriva i to 100 litara po hektaru, ali i zaostale prošlogodišnje podsticaje u iznosu od skoro 14 miliona KM.

On je dodao da bi bila značajna i isplata od pet miliona KM za prvi mjesec ove godine, jer banke teško daju poljoprivrednicima kredite.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj se u proljećnoj sjetvi zasije od 80.000 do 100.000 hektara površine.

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Brane Mastalo rekao je Srni da trenutne vremenske prilike pogoduju sjetvi povrća, te da su optimalni uslovi za pripremu zemlje.

On je naveo da će ove godine biti zasijano 20 odsto manje površina zbog ranijih loših godina - 2013. godine, koja je bila sušna, i 2014. godine, koju su obilježile poplave i kiša.

Prema njegovim riječima, povrtari u Srpskoj najviše siju luk, krompir, papriku, kupus i lubenicu.

Mastalo je naveo da povrtari dobijaju male podsticaje, te da je prošle godine svega deset odsto njih isplaćeno, ali da je razlog toga loše odrađen posao firmi preko kojih predaju proizvode.

Pravilnikom o podsticajima predviđena je subvencija do 15 odsto od prosječne tržišne cijene po jedinici proizvoda.

Voćari su zadovoljni vremenskim prilikama jer većina voćnih zasada dobro cvjeta, prije svega, jabuka, breskva i trešnja.

"Kruška i šljiva su podbacile. Vjerovatno je to posljedica prošlogodišnje dugotrajne vegetacije", rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

On je ocijenio da će voćari, ukoliko ne bude vremenskih nepogoda, imati jednu od rodnijih godina.

Više od 75 odsto zasada čini jabuka, najviše sorta ajdared, dok su ostalo zasadi kruške, šljive, te manje trešnje i breskve. U Srpskoj ima oko 7.000 hektara voćnjaka, od kojih je oko 3.000 hektara u Potkozarju.

Voćari očekuju da podsticaji za proizvedeno i prodato voće budu na nivou prošlogodišnjih podsticaja, odnosno šest feninga po kilogramu jabuke i 12 feninga po kilogramu kruške.

"Za prošlu godinu smo dobili podsticaje za proizvedeno i prodato voće i naknadu štete od drvenara i grada, ali nije isplaćeno za kapitalna ulaganja i to očekujemo u toku ovog mjeseca", rekao je Dojčinović.

On je naveo da su za ovu godinu predviđeni veći podsticaji za protivgradne mreže i nabavku ambalaže, dok su umanjeni za izgradnju rashladnih kapaciteta, kao i za kapitalna ulaganja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )