FOTO: null

Žetva pšenice u Srpskoj je počela, kombajni su u poljima, ali najvažnije pitanje još nije rešeno - kolika će biti otkupna cena hlebnog žita. Ratari tvrde da neće pristati da kilogram pšenice košta manje od 37 feninga, što je za većinu mlinara ,,previsoka

Na otkupnu cenu od 37 feninga ratari računaju i na premiju od 0,05 KM čime bi ukupna vrednost kilograma pšenice dostigla 42 feninga. To je minimum, kažu, ispod kojeg ne mogu pristati iako su prvobitno tražili cenu od 45 feninga.

Ljubo Maletić, predsednik Udruženja poljoprivrednika RS, kaže, za "Novosti", da u ovom trenutku niko zapravo ne zna kolika će biti cena pšenice.

- Ratari su polako počeli sa žetvom, ali niko im ne govori koliko će dobiti novca za svoj rod. Mlinari mudro ćute, ne izjašnjavaju se o konačnoj ceni. Međutim, ni mi nećemo pristati na njihove ultimatume - rekao je Maletić. - U ovoj situaciji, Robne rezerve RS su trebale biti glavnii igrač i otkupiti ovogodišnji rod. Tako je država mogla da pomogne seljaku.

Uz premiju od 0,05 KM po kilogramu pšenice, ratari traže od Vlade i nastavak isplate podsticaja u iznosu od 250 KM po hektaru, ali i isplatu svih dugovanja prema njima.


VEKNA 1,10 KM

Ratari kažu da kada je otkupna cena pšenice bila 27 feninga, vekna hleba je koštala 50 feninga. - Sada je vekna hleba 1,10 do 1,20 KM, pa zašto onda otkupna cena ne bi bila 55 do 60 feninga po kilogramu - naveli su oni. Međutim, pekari kažu da u formiranje cene hleba, osim pšenice, utiču i mnogi drugi faktori, pre svega troškovi režija, prevoza i radne snage.

- Ako ne bude onako kako smo tražili i ne zadovolje bar približno naše zahteve, 10.000 poljoprivrednika će izaći na ulice u proteste. U februaru je trebalo da nam daju pet feninga podsticaja po kilogramu i 250 KM po hektaru, ali dosad ništa ni od toga nije ispoštovano. Takođe, nismo dobili podsticaj za mehanizaciju ni za kapitalna ulaganja - rekao je Maletić.

Ratari očekuju dobar prinos od oko 3,5 tona po hektaru. Mlinsko-pekarskom preduzeću "Žitopromet" u Bijeljini već su predate prve tone hlebnog žita skinute sa semberskih polja, a direktor ovog najvećeg otkupljivača pšenice u RS Bogdan Mirković očekuje da će cena ovogodišnjeg roda biti poznata uskoro.

Mirković je rekao da su zahtevi proizvođača od 37 feninga po kilogramu pšenice još nerealno visoki za prerađivače, jer je cena pšenice iz Srbije sa svim troškovima do Bijeljine 166 evra po toni.

Mirković ističe da "Žitopromet" već decenijama otkupljuje svu domaću pšenicu.


BROJKE

42 feninga bi koštao kg pšenice uz premiju od 0,05 KM

3,5 tone po hektaru prinos koji ratari očekuju

75 odsto domaće pšenice proizvodi se u Semberiji

- Optimističan plan za ovu godinu bio je otkup 15.000 tona, ali mislim da Semberija ove godine realno može da ponudi maksimalno 6.000 tona pšenice - zaključio je Mirković. Procenjuje se da Semberija, kao najveća žitnica RS, proizvodi oko 75 odsto domaće pšenice.

Ministarstvo poljoprivrede i predstavnici mlinske i pekarske industrije opredeljeni su za otkup ukupne domaće količine pšenice, čulo se na jučerašnjem sastanku.


DIKTAT TRŽIŠTA

Predsednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos izjavio je da ne postoji nikakav dogovor koji obavezuje na jedinstvenu cenu otkupa pšenice i da se ona formira na osnovu tržišta, pre svega Produktne berze u Novom Sadu. Kos je istakao da je početna cena pšenice na ovoj berzi 27 feninga po kilogramu, ali da bi mlinari u Srpskoj mogli ponuditi 31 fening, što bi, uz podsticaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske od pet feninga, bila "pristojna cena".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )